U trendu

Astra Zeneka razvila lek koji uklanja bakar iz organizma

OKSFORD – AstraZeneka je danas saopštila da je krajnja faza kliničkog testiranja pokazala da je njihov lek za retke bolesti, koje izaziva akumuacije bakra u telu, tri puta uspešnija u uklanjanju naslaga u tkivu u odnosu na standardno lečenje.

Lek je razvila farmaceutska kuća Aleksion, koju je kupila AstraZeneka, a testiran je na Vilsonovu bolest, odnosno genetski uzrokovan poremećaj metabolizma bakra, u kojem je ugrožena mogućnost organizma da samostalno ukloni višak bakra u telu, preneo je Rojters.

Eksperimentalni lek se uzima oralno jednom dnevno i može da pomogne pacijentima kojima se klasičnom terapijom ubrizgava metal u krv kako bi se uklonio bakar, ili se radi terapija cinkom.

„Kako napredujemo u tretiranju Vilsonove bolesti, prvi put u 30 godina, nastavićemo da pratimo ove pacijente na duže vreme kako bismo imali bolju procenu kliničkog uticaja na simptome bolesti“, izjavio je izvršni direktor Aleksiona Mark Dunojer.

Gomilanje bakra u organizmu može da izazove bolesti jetre, kao i psihijatrijske i neurološke simptome, kao što su promena ličnosti, tremor i teškoća prilikom hodanja, gutanja ili pričanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.