U trendu

Atlanta: Uhapšene 23 osobe zbog optužbi za terorizam nakon protesta

ATLANTA – Više od 20 ljudi suočeno je sa optužbama za domaći terorizam u Atlanti, nakon što su uhapšeni tokom nasilnih sukoba između policajaca i demonstranata na gradlištu centra za obuku policije, saopštile su vlasti američke države Džordžije.

Kako je preneo Rojters, 23 osobe bile su deo grupe privedene u nedelju nakon što su gađali policiju ciglama, kamenjem, Molotovljevim koktelima i vatrometom, nakon što su provalili na gradilište gde su u toku radovi na izgradnji policijskog centra za obuku Atlante.
„Nećemo mirovati dok oni koji koriste nasilje i zastrašivanje radi ekstremističkog cilja ne budu privedeni licu pravde“, izjavio je guverner Brajan Kemp.

Lokacija, koju protivnici podrugljivo nazivaju „pandurski grad“ (Cop City), bio je poprište eskalacije sukoba jer se demonstranti suprotstavljaju sve većoj militarizaciji policije i zaustavljanju razvoja šume koju njeni branioci nazivaju „plućima Atlante“, dodaje Rojters.

Centar za obuku policije i vatrogasaca gradi se na 34,4 hektara imanja u okrugu DeKalb koji je u vlasništvu grada, a nalazi se u okviru veće šume Saut river.

Protivnici izgradnje kažu da žele da sačuvaju važan zeleni prostor u blizini velikog gradskog područja Atlante, u kojoj živi šest miliona ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.