U trendu

AU, SAD i UN osudile hapšenje predsednika Gvineje

KONAKRI – Sjedinjene Američke Dryyave i Ujedinjene nacije osudile su državni udar koji je izvela vojska u Gvineji i zatražile hitno oslobađanje uhapšenog predsednika Alfe Kondea.

Prethodno je i Afrička unija (AU) to učinila, a u saopštenju predsednika AU, predsednika DR Konga Feliksa Tšisekedija i predsednika Komisije AU Muse Fakija Mahamata poziva se Savet za mir i bezbednost Afričke unije da se hitno sastane kako bi ispitalo situaciju i preduzelo odgovarajuće mere, preneo je Rojters.

Pripadnici vojnih specijalnih snaga u nedelju su svrgnuli dugogodišnjeg predsednika Kondea, rekavši da su raspustili vladu i ukinuli Ustav Gvineje i zatvorili njene kopnene i vazdušne granice.

Američki Stejt department izdao je saopštenje u kojem se navodi da SAD osuđuju događaje iz glavnog grada Konakrija.

„Nasilje i neustavne mere mogu samo da pogoršaju šanse Gvineje za mir, stabilnost i prosperitet. Ovakve akcije mogu samo da ograniče mogućnost SAD i ostalih međunarodnih partnera da pomognu zemlji, koja se trudi da ide ka jedinstvu i boljoj budućnosti“, navodi Stejt department.

Vojni izvori kažu da je predsednik odveden na nepoznatu lokaciju, kao i da su snage predvođene komandantom Mamadijem Dumbojom uhapsile još nekoliko ljudi.

Zvaničnci su dodali da su među njima i visoki vladini funkcioneri.

Hunta koja je preuzela vlast saopštila je kasnije da Konde nije povređen, da mu se garantuje bezbednost i da mu je dozvoljeno da bude u kontaktu sa svojim medicinskim timom.

Odlazeći ministri i šefovi institucija su pozvani na današnji sastanak u parlamentu, a grupa koja je uhapsila predsednika, Nacionalni odbor za sastanke (CNRD) i razvoj je upozorio da će se „nepojavljivanje na sastanku smatrati pobunom protiv CNRD.

Glavni opozicioni lider u Gvineju, Selou Dalijen Dijalo, negirao je da je među uhapšenima.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš oštro je osudio „bilo kakvo svrgavanje vlasti silom“ i pozvao na momentalno oslobađanje Kondea.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.