U trendu

Aun: Napadi pokazali agresivne namere Izraela prema Libanu

BEJRUT – Libanski predsednik Mišel Aun izjavio je danas da su izraelski vazdušni napadi prošle noći, prvi od 2006. godine, pokazali jačcanje „agresivnih namera“ Tel Aviva prema njegovoj zemlji.

Aun je u objavi na Tviteru rekao i da su napadi direktna pretnja bezbednosti i stabilnosti južnog Libana i da su u suprotnosti sa Rezolucijom Saveta bezbednosti, prenosi Rojters.

Izraelska vojska je potvrdila danas da su njeni avioni pogodili mesta za lansiranje raketa u Libanu kao odgovor na projektile upućene sa libanske teritorije na Izrael.

„U odgovoru na raketnu vatru, borbeni avioni pogodili su lokacije za lansiranje i infrastrukturu koja se koristi za terorizam u Libanu sa kojih su rakete lansirane, kao i dodatne mete u oblasti koja je ranije korišćena za lansiranje projektila“, saopštila je izraelska vojska.

U obraćanju na izraelskoj televiziji, ministar odbrane Beni Ganc rekao je da je cilja napada bio da se pošalje poruka i da je jasno je da je on bio ograničen, ali da se nada da za udar većih razmera neće biti potrebe.

Televizija Al-Manar libanskog šiitskog pokreta Hezbolah saopštila je da su izraelski ratni avioni izveli dva napada u predgrađu libanskog grada Mahmudija, oko 12 kilometara od izraelske granice.

Tri rakete ispaljene su juče iz Libana na izraelsku teritoriju i izraelska vojska je uzvratila artiljerijskom vatrom, ali nije bilo informacija o šteti ili eventualnim žrtvama, kao ni preuzimanja odgovornosti za ovaj raketni udar na Izrael, a navodi se da je on izvrsen sa područja južnog Libana gde deluje šiitski pokret Hezbolah.

Granica dve države je uglavnom mirna otkako je Izrael 2006. godine vodio rat protiv Hezbolaha, ali manje palestinske frakcije u Libanu u prošlosti su sporadieno vršile napade, uključujući i dve rakete lansirane prema Izraelu u julu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.