U trendu

Australija: Četvoro obolelih od novog soja, ali bez panike

SIDNEJ – U Sidneju ima četvoro novih pacijenata koji su oboleli od novog, mutiranog tipa kovida 19, rekao je Pol Keli, visoki državni zdravstveni zvaničnik.

„Čak i da je neko iz Velike Britanije došao sa tim virusom, a dosad smo zabeležili četiri takva slučaja, širenje bi bilo zaustavljeno na austalijski način“, rekao je Keli na konferenciji za novinare, a preneo CNN.

Keli je rekao, nakon procene rizika putovanja iz Ujedinjenog Kraljevstva, da „ne postoji razlog da se bilo šta menja u Australiji, ili da budemo zabrinuti zbog putnika koji dolaze iz Velike Britanije“.

Keli je rekao da je Australija odlučila da ne zatvori saobraćajne veze sa Velikom Britanijom, jer već ima postojeći sistem karantina za dolaske iz inostranstva.

On je opisao pravila o karantinu kao „lanac sprečavanja širenja korone kako bi se zaštitila australijska javnost“.

Striktne imigracijske kontrole podrazumevaju da samo australijski državljani, osobe sa prebivalištem i Novozelanđani mogu da ulaze u Australiju.

Što se tiče dolazaka putnika iz ostalih zemalja, oni svakako moraju da provedu 14 dana u karantinu o svom trošku, pod uslovima koje je propisala država Australija.

Keli je dodao da medicinski eksperti u Australiji prate mutacije virusa od početka pandemije.

„Bilo ih je na hiljade. Neke mutacije su promenile određene delove virusa, „šiljak“ patogena, tako da smo vrlo zainteresovani da izučavamo mutacije, zbog načina na koji ulaze u ćelije. Ali, nijedna mutacija zasad nije napravila razlog za brigu“, zaključio je Keli.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.