U trendu

Australija i Novi Zeland zabrinuti zbog vojnog sporazuma Kine i Solomonskih ostrva

Premijeri Australije i Novog Zelanda Skot Morison i Džasinda Ardern izrazili su danas zabrinutost zbog potencijalnog prisustva kineske vojske na Solomonskim ostrvima u jugozapadnom Pacifiku.

U dokumentu koji je procureo prošle nedelje stoji da bi Kina mogla da poveća vojno prisustvo u toj zemlji u jugozapadnom Pacifiku, uključujući pojačanje flote.

Morison je rekao da nakon sastanka sa premijerkom Novog Zelanda za vikend, kasnije danas planira razgovore o razvoju situacije sa kolegama iz Papue Nove Gvineje i Fidžija.

„Izveštaji koje smo videli nas ne iznenadjuju i podsećaju nas na stalni pritisak i pretnju iz regiona na našu nacionalnu bezbednost. Zabrinuti smo za region, ali nismo iznenadjeni. Dugo smo upućeni u ovaj vid pritisaka“, izjavio je ausralijski premijer.

Ardern je rekla da potencijalno kinesko prisustvo u regionu izaziva „ozbiljnu zabrinutost“.

„Takve poteze vidimo kao potencijalnu militarizaciju regiona. Ne vidimo potrebu za takvim prisustvom kada se radi o bezbednosti u Pacifiku“, rekla je.

Solomonska ostrva saopštila su prošle nedelje da je potpisan sporazum sa Kinom, ali njihove komšije u regionu zabrinuo je nacrt šireg bezbednosnog sporazuma koji je procureo na internetu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)