U trendu

Australija povećava grantove za zelenu energiju

SIDNEJ – Australijske vlasti su saopštile danas da će povećati bespovratna sredstva za finansiranje projekata proizvodnje zelenog vodonika s ciljem podsticanja proizvodnje čiste energije.

Australija je suočena sa sve većim međunarodnim pritiskom da postavi ambiciozne ciljeve za smanjenje emisije ugljenika do 2030. godine, navodi agencija Rojters.

Australijski premijer Skot Morison je izjavio da će vlada obezbediti dodatnih 150 miliona australijskih dolara (108 miliona američkih dolara), povećavajući tako bespovratna sredstva na 464 miliona australijskih dolara za studije izvodljivosti i izgradnju projekata za proizvodnju vodonika u sedam čvorišta širom zemlje, u odnosu na ranije planiranih pet.

„Ubrzavamo razvoj naše australijske industrije vodonika i naša je ambicija da proizvodimo najjeftiniji čisti vodonik na svetu, transformišući naš transport, energiju, resurse i proizvodni sektor“, navodi Morison u zajedničkom saopštenju sa ministrom energetike Angusom Tejlorom.

Ta najava je usledila uoči Morisonovog odlaska u Vašington na razgovore o klimatskoj politici sa američkim predsednikom DŽoom Bajdenom, japanskim premijerom Jošihide Sugom i indijskim premijerom Narendrom Modijem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.