U trendu

Australija razmatra otvaranje granica za revakcinsane

KANBERA – Australija će razmotriti otvaranje međunarodnih granica kako bi dozvolila osobama koje su revakcinisane protiv kovida-19 da putuju van zemlje, rekao je danas premijer Skot Morison.

Australijski državljani i osobe koje imaju prijavljen boravak u toj zemlji trenutno ne mogu da napuste zemlju zbog restriktivnih mera, osim ukoliko nemaju posebnu dozvolu, dok putnici koji se vraćaju iz inostranstva moraju da budu u hotelskom karantinu dve nedelje o svom trošku, javio je Rojters.

„Prvi cilj je da omogućimo Australijacima koji su se revakcinisali da mogu da putuju, posebno kada je reč o putovanjima koja nisu od esencijalnog značaja“, rekao je Morison u Pertu.

Pod takvim sistemom, Morison je rekao da bi vakcinisani ljudi mogli da putuju van zemlje poslovno ili privatno, a da budu u karantinu u kući prilikom povratka.

Delimično otvaranje granica „još nije blizu“ i neće se dogoditi dok najranjiviji deo populacije ne bude skroz vakcinisan, a pretpostavlja se da bi sada osobe koje se vraćahju iz inostranstva mogle da donesu 1.000 slučajeva nedeljno u zemlju koja skoro da nema zabeležene lokalne transmisije ovog opasnog virusa, dodao je Morison u izjavi za radio stanicu 6PR Pert.

Australija je zatvorila granice za strance prošle godine, čime je izbegla veliki broj obolelih, što se dogodilo u brojnim zemljama sveta.

Dosad je zabeleženo nešto više od 29.400 slučajeva, a preminulo je 910 pacijenata od početka pandemije kovid-19.

Do srede je u Australiji dato 1,36 miliona doza vakcina, što je daleko ispod ciljanih četiri miliona do kraja marta.

Vlasti su u četvrtak izvestile o smrtnom slučaju nakon vakcine i pokrenule istragu da li postoji veza između smrti i vakcinacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.