U trendu

Australija u Lavov evakuiše osoblje iz ambasade u Kijevu

KANBERA – Australija je danas saopštila da evakuiše osoblje iz ambasade u Kijevu, jer se situacija na granici Rusije i Ukrajine, kako su naveli, brzo pogoršava.

Osoblje australijske ambasade u Kijevu upućeno je u privremenu kancelariju u Lavovu, gradu na zapadu Ukrajine, koji se nalazi na oko 70 kilometara od granice sa Poljskom, navela je ministarka spoljnih poslova Maris Pejn u saopštenju, prenosi agencija Rojters.

„Nastavljamo da savetujemo Australijance da odmah napuste Ukrajinu komercijalnim putem“, rekla je Pejn.

Premijer Skot Morison je upozorio da situacija „dolazi do veoma opasne faze“ i naveo da „autokratsko jednostrano delovanje Rusije preti i maltretira Ukrajinu, što je potpuno neprihvatljivo“.

Morison je pozvao zvanični Peking da prokomentariše situaciju oko Ukrajine, nakon što je Kina kritikovala sastanak u Melburnu u petak ministara spoljnih poslova zemalja KVAD – SAD, Australije, Japana i Indije.

„Kineska vlada rado kritikuje Australiju, ali i dalje jezivo ćuti o ruskim trupama koje se gomilaju na ukrajinskoj granici“, poručio je Morison na konferenciji za novinare.

Morison je poručio da koalicija autokratija koja, kako je naveo, želi da maltretira druge zemlje, nije nešto oko čega Australija treba da zauzima blagu poziciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar