U trendu

Australija: Zatvor zbog pomaganja u prodaji oružja S. Koreje

SIDNEJ – Jedan državljanin Australije je osuđen na tri godine i šest meseci zatvora zbog pokušaja da pomogne u prodaji severnokorejskih raketnih delova i druge robe kršeći sankcije Ujedinjenih nacija, saopštile su danas australijske vlasti.

Čan Han Čoi (62) iz Sidneja, optužen je 2017. godine za krivična dela, uključujući posredovanje u poslovanju između Severne Koreje i Indonezije, prenosi Rojters.

Optuženi je u početku negirao optužbe, ali se u februaru izjasnio krivim za kršenje sankcija tokom posredovanja u prodaji oružja i srodnog materijala iz Pjongjanga u zamenu za naftne derivate i izvoz uglja iz Severne Koreje u Indoneziju.

Čoi je građevinski inženjer rođen u Južnoj Koreji, koji se preselio u Australiju 1980-ih, a prošle nedelje je osuđen na zatvorsku kaznu za dela koje je australijska savezna policija (AFP) opisala kao „složena“ sa jedinstvenim međunarodnim rasponom.

„Postupci ovog čoveka bili su u suprotnosti sa sankcijama Ujedinjenih nacija, što znači da je uložio veliki napor i osmislio kompleksnu organizaciju da bi izvršio ta nezakonita dela“, rekao je izvršni inspektor AFP Kris Vilson.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.