U trendu

Austrija dobila novu vladu

BEČ – Nova austrijska vlada kancelara Sebastijana Kurca, koju čine Narodna partija Austrije (OVP) i stranka Zelenih, položila je danas zakletvu i stupila na dužnost.

Tačno 100 dana od prevremenih parlamentarnih izbora, Austrija je time dobila novu vladu od koje, kako je rekao predsednik Aleksander van der Belen, građani imaju velika očekivanja.

Događaji od maja do danas, od korupcionaške afere „Ibica“ i kasnije pada vlade, prema rečima Van der Belena, pokazali su da je demokratija u Austriji živa i da ima snagu obnove.

„Blagostanje svih mora biti u središtu i prioritet nove vlade. Ne samo ja već i građani od vas imamo velika očekivanja. Treba vraćeno poverenje dalje produbiti. Naša demokratija i institucije se oslanjaju na poverenje građana, a poverenje nije nešto što se podrazumeva, već je nešto na čemu se mora neprestano raditi“, poručio je Van der Belen.

Istakao je da od nove vlade očekuje da odgovorno rade u korist zemlje i pozvao članove da ostanu u dijalogu sa svim partijama, i civilnim društvom.

Kancelar Kurc, koji je drugi put na čelu vlade, ponovo je najmlađi državnik u svetu.

Ovo je, inače, najmlađa vlada i vlada s najvećim udelom žena, koje čine više od 53 odsto ministara.

Zanimljivo je da je i sam Van der Belen, dok je bio na čelu Zelenih, 2003. pregovarao o učešću te stranke u jednoj vladi a OVP, do koje, međutim, nije došlo.

U novoj vladi su ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg, finansija Gernot Blimel, unutrašnjih poslova Karl Nehamer, a ministarka odbrane Klaudia Taner.

Lider Zelenih Verner Kogler je vicekancelar i ministar sporta, javne uprave, umetnosti i kulture.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.