U trendu

Austrija odobrila transport trupa NATO za vojnu vežbu

BEČ – Austrija je odobrila SAD i njenim NATO partnerima vojne transporte preko austrijske teritorije, za potrebe vojne vežbe „Branilac Evrope 2021“ (Defender Europe 2021).

SAD će prebaciti svoje ljudstvo i opremu za potrebe vojna vežbe, koja će biti održana od 7.maja do 21.juna, iz Nemačke, preko Austrije, u Mađarsku i Sloveniju, saopštilo je Ministarstvo odbrane Austrije.

Navodi se da će preko teritorije neutralne Austrije biti prebačeno oko 800 vozila i oko 2.000 vojnika u konvojima, preko dve unapred dogovorene rute.

Vojna vežba „Branilac Evrope 2021“ sa više od 28.000 vojnika iz 26 država predstavlja najveću vojnu vežu u Evropi od Drugog svetskog rata.

Vežba se održava i pored epidemioloških mera, u vreme tenzija sa Rusijom zbog raspoređivanja vojnika na granici sa Ukrajinom.

„Branilac Evrope 2021“ demonstrira našu sposobnost da delujemo kao strateški bezbednosni partneri na Zapadnom Balkanu i Crnom moru, i ujedno održavanje delotvornosti u severnoj Evropi, na Kavkazu, Ukrajini i Africi, objašnjava se na sajtu američkih snaga u Evropi (USAREUR).
„Zajedno bi bili u mogućnosti da reagujemo na svaku krizu koja bi se pojavila“, navodi se u saopštenju američkih snaga.

I prošle godine je vežba „Branilac Evrope 2020“ najavljivana kao najveća vojna vežba amričkih snaga u Evropi, ali je zbog pandemije „smanjena“.

Austrijska vojska, kako ističe Ministarstvo odbrane, ne učestvuje u vežbi, ali stavlja američkoj vojsci prilikom prebacivanja opreme i ljudstva na raspolaganje svoju infrastrukturu kasarni za punjenje goriva pauze.

Ministarstvo naglašava da će kroz to austrijska vojska prikupiti izvesna logistička iskustva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.