U trendu

Austrija proverava putne isprave na granici sa Slovačkom

BERLIN – Austrija je danas najavila da će početi da proverava putne isprave na granici sa Slovačkom posle slične odluke kojom Češka želi da spreči migrante da uđu bez dozvole.

Provere bi trebalo da počnu u ponoć i najpre će se sprovoditi 10 dana na 11 graničnih prelaza, saopštila je austrijska vlada, a prenosi AP.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije saopštilo je da granične kontrole imaju za cilj da spreče krijumčare migranata da koriste Austriju kao alternativni put kada sutra počnu provere Češke na granici sa Slovačkom.

„Moramo da reagujemo pre nego što reaguju šverceri“, rekao je austrijski ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner za javni servis ORF.

Austrija, Češka i Slovačka pripadaju šengenskoj zoni Evropske unije bez viza, gde stanovnici zemalja članica obično mogu da prelaze granice bez pasoša i viza. Zemlje Šengena usvajale su u prošlosti privremene granične kontrole iz različitih razloga, uključujući suzbijanje ilegalnih migracija i sprečavanje širenja korona virusa.

Većina migranata ne želi da ostane u Češkoj ili Slovačkoj, već putuje kroz njih da bi stigla do bogatijih zemalja poput Nemačke, Švedske i Austrije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.