U trendu

Austrija: Zeleni napali koalicionog partnera zbog Avganistana

BEČ – U austrijskoj vladajućoj koaliciji, koju čine Narodna partija (OVP) i stranka Zelenih, stav prema prijemu izbeglica iz Avganistana doveo je do razmimoilaženja.

Nakon što je više članova Zelenih ustalo protiv zvanične politike Beča, odnosno kancelara Sebastijana Kurca da Austrija neće primati izbeglice iz Avganistana, javio se za reč, kritikom na račun koalicionog partnera, i lider Zelenih, austrijski vicekancelar Verner Kogler.

Kogler je podsetio da je Austrija uvek bila pouzdan partner međunarodne zajednice po pitanju ljudskih prava i humanitarne pomoći.

„Sada, očigledno iz taktičkih razloga, krenuti drugim putem mnogo šteti međunarodnom ugledu naše zemlje u Evropi“, poručio je Kogler.

Lider Zelenih je posebno upozorio ministre unutrašnjih i spoljnih poslova, Karla Nehamera i Aleksandera Šalenberga, da uz poštovanje Ustava i konvencije o ljudskim pravima aktivno rade na rešenju koje bi bilo u skladu sa ulogom Austrije u Evropi, a koje ne bi dalje izolovalo zemlju od evropske zajednice.

„Sada je potrebno učiniti sve na evropskom nivou umesto stalno diskutovati o stvarima koje su pravno nemoguće“, poručio je on.

Prethodno je više funkcionera Zelenih u Beču učestvovalo na protestu sa kojeg je zatražena ostavka ministra Nehamera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.