U trendu

Austrijanci zadovoljni vladom Kurc-Štrahe

BEČ – Godinu dana od stupanja na dužnost vlade kancelara Sebastijana Kurca većina Austrijanaca je zadovoljna njenim radom.

Čak 54 odsto Austrijanaca zadovoljna je koalicionom vladom Narodne partije (OVP) i Slobodarske stranke (FPO), pokazuje istraživanje koje je objavio dnevnik “Esterajh”.

Od toga 16 kaže da je veoma zadovoljno, a daljih 38 odsto da je zadovoljno, što je odlična vrendot, iako je Kurc još u januaru dostigao vrednost od 60 odsto.

Pored toga 44 odsto kaže da Kurcova vlada radi bolje od prethnodne, a svega 26 odsto je suprotnog mišljenja.

Na osnovu ovih rezultata ne čudi da bi OVP, čiji je lider Kurc, trenutno osvojila 34 odsto glasova, a FPO 24 procenata.

Što se FPO tiče to je manje nego na izborima 2017., ali je izostao očekivani pad popularnosti ove stranke.

Inače lider FPO Hajnc-Kristijan Štrahe, dolazeći na vlast, najavio je da sve dok slobodarci ostanu na 20 odsto to nije problem.

Na drugoj strani Socijaldemokratska partija (SPO) sa novom šeficom Pamela Rendi-Vagner može računati na podršku 25 odsto građana.

Male stranke, izuzev Neos-a, koji može osvojiti 8 procenata, ne “mrdaju” sa mesta, to jest Zeleni bi osvojili svega pet odsto, a lista Petera Pilca samo dva procenta glasova.

Kada je reč o tome kome bi Austrijanci dali glas ako bi mogli direktno da biraju kancelara ubedljivo vodi Kurc sa 40 odsto, dok je na drugoj poziciji VaRendi Vagner sa 28 procenata I Štrahe an trećoj poziciji sa 19 odsto glasova.

Vlada kancelara Kurca, i pored stalnih protesta protivnika, koji četvrtkom održavaju šetnje po gradu, uživa veliko poverenje u zemlji.

Veoma je zanimljivo i da u susednoj Nemačkoj Kurc uživa veliko poverenje i divljenje, te od suseda često dobija komplimente i mnogi preko socijalnih mreža kažu da bi ga rado videli na čelu nemačke vlade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.