U trendu

Austrijska carina „preplavljena“ zaplenjenim Ivermektinom

BEČ – Austrijski carinici prijavili su da su „preplavljeni“ švercovanim lekom za konje Ivermectin, za koji protivnici epidemioloških mera i antivakseri tvrde da deluje protiv kovid-19.

Od septembra, kako je saopštilo Ministarstvo finansija Austrije, eksplodirao je broj zaplenjenih količina Ivermectina.

I pored brojnih upozorenja lekara da može izazvati trovanje, carinici su ustanovili da je proteklih meseci značajno porasla potražnja za Ivermectinom, a to do povećane zaplene ovog veterinarskog preparata.

„Umesto da se štite od korone, ljudi koji kupuju to sredstvo ugrožavaju svoje zdravlje“; ističe ministar finansija Gernot Blimel.

Ukazao je da je, kod zaplenjenih švercovanih lekova, koji dolaze pre svega iz Azije, reč o delotvornim, falsifikovanim i lošim preparatima.

Dok je u prvoj polovini ove godine zabeleženo svega pojedinačnih zaplena Ivermectina, samo u oktobru je zaplenjeno 7.640 komada.

Između septembra i sredine novembra zaplenjeno je ukupno 15.844 tableta, većinom naručenih preko interneta i poslati poštom.

Od početka godine policija je u 428 presretanja šverca, zaplenila ukupno 24.169 komada Ivermectina.

Najviše naručioca ovog leka bilo je iz Donje Austrije, Gornje Austrije, Štajerske i Beča.

Lider Slobodarske partije Austrije (FPO), treće političke snage u zemlji, Herbert Kikl javno je propagirao korišćenje Ivermectina protiv korone.

Na to su usledila upozorenja lekara, a i samog proizvođača ovog veterinarskog preparata, čijom upotrebom se u Austriji otrovalo već više osoba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar