U trendu

Austrijski obaveĹĄtajci u velikom problemu

BEČ – Austrijska SluĹžba za zaĹĄtitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT) nalazi se u dubokoj krizi, zbog koje joj preti prekid saradnje sa prijateljskim sluĹžbama, upozorava bečki dnevnik „Esterajh“ pozivajući se na analizu „Bernskog kluba“, udruĹženja evropskih obaveĹĄtajnih sluĹžbi.

Taj izveĹĄtaj, koji nadleĹžni ministar Ĺželi da drĹži u tajnosti, ukazuje na mnoĹĄtvo nepravilnosti u BVT-u.

„Ako naĹĄe kolege iz cele Evrope ne budu imale viĹĄe poverenja u nas, onda će BVT imati ozbiljan problem, a tako i svi Austrijanci“, ocenio je jedan neimenovani insajder posledice izveĹĄtaja.

On je ukazao da je sve prisutnije nepoverenje stranih sluĹžbi u austrijsku, jer u BVT presporo reaguju na ukazane probleme, a postoji i pokuĹĄaj skrivanja analize.

„Ako BVT ne bude dobijao viĹĄe upozorenja od terorističkih napada od britanskog MI5 ili nemačkog BND-a, onda bi moglo doći do napada u Austriji“, ukazuje insajder.

IzveĹĄtaj „Bernskog kluba“ kritikuje posebno sajber bezbednost u BVT.

U izveĹĄtaju se navodi da hakeri mogu upasti u IT sisteme BVT, čime bi bili ugroĹženi najĹĄkakljiviji podaci svih evropski sluĹžbi u tajnom sistemu „Posajdon“.

Ulaskom u sistem „Posajdon“ postoji rizik da se otkriju identiteti pripadnika evropskih sluĹžbi, ali i da druge sluĹžbe saznaju o tajnim operacijama koje su u toku.

Pored toga se kritikuje ĹĄto BVT joĹĄ uvek koristi antivirus programa ruskog preduzeća „Kasperski“, koja je suočena sa sumnjom da pomaĹže ĹĄpijunaĹžu u korist Moskve.

Takođe se kritikuje to što zaposleni u BVT mogu da unose svoje računare i vežu ih za službenu mrežu, što dodatno otvara mogućnost upada.

Dodatno, eksperti MI5 i nemačke sluĹžbe u izveĹĄtaju kritikuju i ĹĄto je sediĹĄte BVT nedovoljno zaĹĄtićeno, te su čak i „ĹĄkakljivi“ sektori ugroĹženi, jer se u njima drĹže otvoreni prozori.

Ukazano je i da se nedovoljno nadziru zaposleni BVT, jer niko ne mora da podnosi izveĹĄtaj o tome gde putuje, kakva mu je finansijska situacija ili ĹĄta radi na druĹĄtvenim mreĹžama.

U izveštaju je ukazano na 156 problematičnih tačaka u BVT, zbog kojih je ugrožena dalja saradnja sa prijateljskim službama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.