U trendu

Austrijski policajci kontorlisaće vozove iz Mađarske

Austrijski policajci, koji trenutno pomažu mađarskim kolegama u obezbeđivanju državne granice prema Srbiji, uskoro će u uniformama i naoružani kontrolisati sve vozove iz Mađarske ka Austriji i to na mađarskoj teritoriji, piše bečki „Prese“.

Pod nadzorom stranih vlasti, ali uz izvršna ovlašćenja obavljaće dužnost, ističe bečki dnevnik, navodeći da se o tome vode pregovori i da će glavne stanice biti pod posebnom prismotrom.

Proširenje pomoći Mađarskoj od strane austrijske policije je prouzrokovano novim trendom da krijumčari svoje „mušterije“ sve češće, zbog sopstvene bezbednosti, mnogo ranije prepuštaju njihovoj sudbini. Zbog toga ih ostavljaju na autoputevima, ali često i na železničkim stanicama.

„U vozovima iz Mađarske trenutno u proseku nalazimo između 30 i 100 ilegalaca“, objasnio je Gerald Tacgern iz odseka za borbu protiv trgovine ljudima i krijumčarenja ljudi u Kriminalističkoj službi Austrije.

Za sprečavanje ilegalnog putovanja austrijska policija će staviti na raspolaganje dodatnih 32 policajaca.

Tacgern očekuje da će pojačanim kontrolama u vozovima kopneni put ponovo postati atraktivniji, zbog čega smatra da treba i tu povećati pritisak na krijumčare ljudi.

Kopnene kontrole u pograničnom prostoru, kao i upotreba pasa tragača i specijalne opreme treba da dodatno obezbedi granice od ilegalnih migranata.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije pohvalilo je spremnost Mađarske na saradnju.

Policija u Mađarskoj se trudi, kako navodi Ministarstvo, da zaštiti granicu, ali radi na granicama svojih kapaciteta.

Zbog velikog talasa imigranata je krijumčarenje izbeglica u EU postalo ogromno tržište za kriminalne bande.

U zavisnosti od razdaljine, pokazuju saslušanja, izbeglice plaćaju ogromnu cenu za ulazak u EU.

Put od Sirije do Austrije košta, na primer, između 8.000 i 12.000 evra, a od Turske usluge krijumčara stađu između 6.000 i 10.000 evra.

Od Grčke ka Austriji ilegalno putovanje košta između 3.000 i 5.000 evra.

Najjeftinije je, kako prenosi „Prese“ iz Srbije, odakle prebacivanje u Austriju košta između 700 i 1.200 evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.