U trendu

Austrijski poslanici u EP čestitali Kurtiju

BEČ – Austrijski poslanici u Evropskom parlamentu čestitali su danas Aljbinu Kurtinu i pokretu Samoopredeljenje na pobedi na izborima na Kosovu i poručuju da se dijalog sa Beogradom treba konačno uvesti u finalnu fazu.

Poslanik Narodne partije Austrije (OVP) u Evropskom parlamentu Lukas Mandl pozvao je političke snage „unutar i izvan Kosova“ da prihvate demokratski izborni rezultat i preduzmu predstojeće korake zajedno.

Novi saziv skupštine, prema njegovim rečima, treba da osigura brzo konstituisanje vlade na osnovu široke podrške, kao i izbor predsednika.

Istovremeno, dodaje, neophodno je da se odlučno nastavi put reformi.

„Dijalog Beograda i Prištine treba uvesti u konstruktivnu i finalnu fazu ka uspehu. S tim u vezi je Priština posebno pozvana, ali i Beograd I EU“, naglasio je Mandl.

On je pozvao EU da Kosovu, kao i svim drugim „evropskim državama“ pruži podršku i apelovao na donošenje odluke u vezi vizne liberalizacije.

Šef delegacije Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Andreas Šider posebno se obradovao zbog pobede “sestrinske stranke”, ocenjujući da je ta pobeda “jasna poruka za demokratsku budućnost Kosova”.

“Nakon tri vlade u poslednjih godinu i po, mora se iskoristiti šansa za uspostavljanje stabilne većine koja bi vodila Kosovo u budućnost. Iako bi koalicioni pregovori mogli biti teški, Kosovu je potrebna politička stabilnost”, poručio je on.

Poslanik Zelenih Tomas Vajc rekao je da EU treba da sada prihvati ispruženu ruku Kosova i više je približi, odnosno usvoji viznu liberalizaciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar