U trendu

Austrijski pukovnik decenijama špijunirao za Moskvu, Kurc traži odgovor, Rusija poslala demarš

Veruje se da je visoki austrijski vojni oficir decenijama špijunirao za Moskvu, saopštio je zvanični Beč u petak, produžavajući nedavnu listu slučajeva ruskog špijuniranja i pogoršavajući odnose Moskve i nedvosmisleno najbližeg ruskog saveznika u EU.

Austrija je bila među malim brojem članica EU koje nisu proterale ruske diplomate zbog trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Britaniji, a za koje se optužuje Moskva, dok Rusija negira bilo kakvu umešanost u taj slučaj.

Konzervativni kancelar Sebastijan Kurc, koji vlada u koaliciji s krajnjom desnicom i proruskom Slobodarskom strankom, izjavio je da je takva odluka doneta u skladu s austrijskom neutralnošću i održavanjem dobrih odnosa sa zemljama s obe strane nekadašnje Gvozdene zavese.

Kurc je, međutim, pooštrio svoj ton danas, objavljujući kako se veruje da je odnedavno penzionirani pukovnik špijunirao za Moskvu od 1990-ih do ove godine.

– Ukoliko se ta sumnja potvrdi, to neće poboljšati odnose između Rusije i Evropske unije – izjavio je on novinarima, ne imenujući osumnjičenog. Slučaj je prosleđen tužilaštvu i bivši pukovnik je ispitivan.

Ministarka spoljnih poslova Karin Knajsl, koja je plesala s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na svom venčanju u avgustu, otkazala je planiranu posetu Moskvi zbog ovog slučaja. Ona je takođe pozvala ruskog otpravnika poslova jer je ambasador van zemlje.

– Mi sada tražimo transparentnu informaciju s ruske strane – izjavio je Kurc.

Još nije jasno da li je reč o izolovanom slučaju, izjavio je ministar odbrane Mario Kunasek, nadanađnjoj konferenciji..

Austrija je dobila tu informaciju od savezničke špijunske službe, a oficir je dostavljao informacije od interesa svojim klijentima o sistemima naoružanja i o migraciji u Evropu, dodao je Kunasek, a prenose agencije.

U Moskvi je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio da je „neprijatno iznenađen“ navodima Beča i da ne zna ništa o penzionisanom oficiru, javile su novinske agencije RIA i Interfax.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije uručilo je protestnu notu ambasadoru Austrije u Moskvi Johanesu Ajgneru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar