U trendu

Avganistan oslobodio stotine talibana

Avganistanska vlada oslobodila je danas stotine zarobljenih talibana.

To je najveći broj oslobodjenih od februara kada su SAD i talibani potpisali mirovni sporazum koji predvidja razmenu zarobljenika medju zaraćenim stranama.

Vlada je jutros najavila oslobadjanje 900 zarobljenih talibana pred večerašnji kraj trodnevnog prekida vatre, proglašen na traženje talibana povodom Ramazanskog bajrama.

Talibanski zvaničnici razmišljaju o produženju primirja, potvrdio je jedan njihov visoki zvaničnik agenciji Asošijeted pres.

Zatvorenici su pušteni iz zatvora Bagram kod Kabula, gde je i američka vojna baza, i iz još jednog obližnjeg zatvora.

Danas popodne reporter AP je video veliku grupu ljudi kako izlazi iz Bagrama, ali nije bilo moguće utvrditi njihov broj i da li su svi talibani, dok je jedan zvaničnik tog zatvora rekao da će biti oslobodjeno 525 ljudi.

Politički portparol talibana Suhail Šahin koji je u Kataru, na Tviteru je danas popodne izneo da ta pobunjenička grupa planira da pusti „značajan broj“ zatvorenika – avganistanskih vojnika, a najavu avganistanske vlade o oslobadjanju 900 talibana je ocenio kao „dobar napredak“.

Oslobadjanje zarobljenika deo je sporazuma SAD s talibanima koji bi trebalo da omogući povlačenje američkih i trupa NATO iz Avganistana, čime bi se okončao dugotrajni rat u toj zemlji i vojno učešće Amerike, najduže u istoriji u nekom sukobu.

Kada je taj sporazum potpisan, proglašen je najboljom šansom za mir u Avganistanu, ali politički sporovi u tamošnjoj vlasti i odlaganje razmene zarobljenika su usporili napredovanje ka pregovorima avganistanskih sukobljenih strana što bi bila ključna faza na putu do mira.

Po februarskom sporazumu SAD i talibana, Kabul će osloboditi 5.000 talibana, a pobunjenici 1.000 vojnika i državnih zvaničnika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar