U trendu

Avganistan: Rezultati predsedničkih izbora 14. novembra

KABUL – Avganistanski zvaničnici saopštili su, posle nekoliko odlaganja, da će 14. novembra biti objavljeni rezultati predsedničkih izbora održanih prošlog meseca.

Šef Nezavisne izborne komisije Hava Alam Nurisati je izjavila da će 14. novembra biti objavljeni preliminarni rezultati izbora.

Komisija se od izbora održanih 28. septembra suočila sa optužbama za manipulacije tokom glasanja, a bilo je i tehničkih problema s prebacivanjem glasačkih lističa i podataka iz biometričkog sistema.

Dva dana posle izbora, održanih 28. septembra, pobedu su proglasili i aktuelni šef države Ašraf Gani i predsednik vlade Abdulah Abdulah.

Gani i Abdulah su bili favoriti i na prethodnim izborima 2014. godine, posle kojih su usledili turbulentni meseci pošto su se uzajamno optuživali za prevaru.

Pravo glasa na izborima imalo je oko 9,6 miliona, a oni su birali između 18 kandidata.

Gani i Abdulah dele vlast već pet godina u vladi nacionalnog jedinstva, nastaloj posle izbora 2014. koje su obeležile optužbe za prevaru i korupciju.

Ukoliko nijedan od kandidata ne dobije više od 50 odsto glasova, biće održan drugi krug predsedničkih izbora, podseća AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar