U trendu

Avramopulos i Stefanović sutra o bezbednosti granica

BRISEL – Evropski komesar za migracije, unutrašnja pitanja i državljanstvo Dmitris Avramopulos doputovaće sutra u Beograd, gde će učestvovaće na konferenciji posvećenoj informacionoj bezbednosti i visokotehnološkom kriminalu.

Avramopulos će sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem pokrenuti i statusni sporazum o saradnji Evropske agencije za graničnu i oblasku stražu sa Srbijom, najavljeno je u Evropskoj komisiji.

Beogradska konferencija ”Poveži se sigurno” okupiće ministre i predstavnike EU i zemalja zemalja van EU, predstavnike međunararodnih organizacija i EU agencija, kao i eksperte iz oblasti sajber tehnologija.

Cilj konferncije je da se razmotre najbolje prakse i primeri u oblasti međunarodne saradnje u cilju bezbednosti i borbe protiv sajber kriminala.

”Komesar Avramopuls sastaće se takođe i sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem kako bi razgovarali o saradanji u oblasti migracija, bezbednosti i upravljanja granicama i kako bi pokrenuli statusni sporazum o operativnoj saradnji između Evropske agencije za graničnu i oblasku stražu i Srbije”, navodi se u saopštenju Evopske komisije.

Evropska komisija nedavno je usvoijila predlog kojim se namenjen jačanju upravljanja sppoljnim granicma EU koji podrazumeva formiranje Evropske granične i obalske straže koju će čini 10.000 pripadnika i koaj bi trebalo da postane operativna do 2020. godine.

U Evropskoj komisiji kažu da je u pitanju novi operativni instrument čiji će pripadnici biti pod kontrolom zemlje domaćina, a radiće na odobravanju ili odbijanju ulazaka na spoljnim granicama EU, ali i presretanju pojedinca koji su granicu prešli nelagalno.

”U pitanju nije militarizacija EU i nemamo nameru da budemo zatvorena tvrđava. EU će nastaviti da pruža bezbednost onima koijima je to potrebno”, izjavio je tim povodom komesar Avramopulos.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.