U trendu

Azerbejdžan optužio Jermeniju za eksploatisanje novinara

BAKU – Azerbejdžan je optužio Jermeniju da iskorišćava novinare u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu, ugrožavajući njihovu bezbednost za potrebe svoje „antiazerbejdžanske propagande“.

U saopštenju azerbejdžanskog Ministarstva spoljnih poslova ukazuje na sve veći broj izveštaja o pokušajima Jermenije da eksploatiše novinare dovodeći ih na poprište aktivnih vojnih operacija, ne preduzimajući neophodne mere kako bi se jasno razlikovali od boraca.

Azerbejdžan tvrdi da takvo ponašanje Jermenije samo po sebi predstavlja ozbiljno kršenje njene obaveze prema međunarodnom humanitarnom pravu da preduzme sve izvodljive mere predostrožnosti kako bi zaštitilo civilno stanovništvo i civilne objekte pod svojom kontrolom od posledica napada.

„Time je Jermenija za potrebe svoje antiazerbejdžanske propagande dovela u opasnost bezbednost novinara koji rade u zoni sukoba“, kaže se u saopštenju.

Ministarstvo je takođe ponovo apelovalo na novinare da izbegavaju posetu „privremeno okupiranim teritorijama Azerbejdžana i time ne pruže Jermeniji mogućnost da ih iskorišćava“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.