Azerbejdžan tvrdi da je zauzeo mesto Madagiz i nekoliko sela

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je večeras da je vojska te zemlje zauzela jedno mesto i nekoliko sela u sukobu s jermenskim snagama oko oblasti Nagorno-Karabah.

Alijev je rekao da je vojska Azerbejdžana „istakla zastavu“ u mestu Madagiz, dok su jermenski zvaničnici naveli da je njihova vojska nanela teške gubitke protivniku.

Obe strane su potvrdile da su danas nastavile žestoke borbe oko Nagorno-Karabaha, enklave u Azerbejdžanu u kojoj većinu čine etnički Jermeni.

Ministarstvo odbrane Jermenije navelo je danas da se intenzivne borbe „vode duž cele linije fronta“ i da su jermenske snage oborile tri aviona.

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane negiralo je da su njegovi avioni oboreni i dodalo da su Jermeni granatirali teritoriju u kojoj žive civili.

Zvaničnici Nagorno-Karabaha saopštili su da je do sada poginulo više od 150 vojnika te oblasti koju podržava Jerevan.

Portparol predsednika Nagorno-Karabaha Vahram Pogosjan napisao je danas na Fejsbuku da obaveštajni podaci pokazuju da je od početka borbi poginulo oko 3.000 Azerbejdžanaca.

Kasnije je portparol jermenskog ministarstva odbrane Artsrun Ovanisijan naveo da je ubijeno 2.300 azerbejdžanskih vojnika, od kojih oko 400 u prethodna 24 časa.

Vlasti Azerbejdžana nisu iznele podatke o svojim vojnim žrtvama, ali su navele da je 19 civila poginulo i da je 55 ranjeno.

Sukob Jermenije i Azerbejdžana izbio je 27. septembra i najžešći je od 1994. godine kada je okončan rat dve države.

Nagorno-Karabah je bila autonomna oblast u sastavu Azerbejdžana tokom sovjetske ere. Ta oblast je proglasila nezavisnost od Azerbejdžana 1991. godine, oko tri meseca pre raspada Sovjetskog Saveza.

Procenjuje se da je oko 30.000 ljud poginulo u ratu koji je izbio 1992. godine.

U vreme okončanja rata 1994. godine, jermenske snage nisu držale samo Nagorno-Karabah, već i važna područja izvan formalnih granica te teritorije, uključujući Madagiz.

Nekoliko rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija poziva na povlačenje vojnika iz tih područja, što jermenske snage ignorišu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.