U trendu

B. kuća: Ocekivali smo da RUS prizna LNR i DNR, spemamo mere

VAŠINGTON – Bela kuća saopštila je večeras da je očekivala da će Rusija priznati nezavisnost Donjecka i Luganska (LNR i DNR), kao i da je spremna da odmah odgovori na taj akt Moskve.

U saopštenju se navodi da će odgovor Vašingtona na večerasnji potez predsednika Rusije Vladimira Putina biti poseban, dodatni set mera koje će biti uvedene pored neposrednih i oštrih sankcija koje su pripremljene u koordinaciji sa saveznicima u slučaju ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Rojters.

„Nastavljamo neposredne konsultacije sa svojim saveznicima, uključujući i Ukrajinu, o narednim koracima i eskalaciji situacije sa Rusijom duž granice sa Ukrajinom“, navodi se u saopštenju i dodaje da će Bela kuća uskoro objaviti set mera povodom kako se navodi, očiglednog kršenja međunarodnih obaveza Rusije.

Iz Bele kuće je potvrđeno da je predsednik Bajden počeo telefonske razgovore sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i kancelarom Nemačke Olafom Šolcom.

„Predsednik Bajden će uskoro izdati izvršnu naredbu kojom će biti zabranjene nove investicije, trgovina i finansiranje od strane državljana SAD u ukrajinske regione tzv. LNR i DNR“, poručuje se u saopštenju Bele kuće.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.