B. Kuća osudila Trampa zbog poziva na ukidanje Ustava SAD

VAŠINGTON – Bela kuća osudila je danas bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa zbog toga što je pozvao na „ukidanje“ američkog Ustava.

Tramp je u subotu objavio na svojoj društvenoj mreži Istina neosnovanu tvrdnju da je pobedio na predsedničkim izborima 2020. godine optuživši velike tehnološke kompanije da u dosluhu sa demokratama rade protiv njega, navodi Bi-Bi-Si.

Portparol Bele kuće Endrju Bejts rekao je da su Trampovi komentari „anatema na duši“ američke nacije.

„Ne možete voleti Ameriku samo kada pobedite“, rekao je Bejts i poručio da bi Trampove komentare trebalo „univerzalno osuditi“, što je, kako ocenjuje Bi-Bi-Si, poruka upućena visoko pozicioniranim članovima Republikanske stranke koji su do sada izbegavali da kritikuju ispade bivšeg predsednika.

Iz uticajnih krugova demokratske stranke su takođe upućene kritike na račun republikanaca, a demokratski zastupnik u Predstavničkom domu Erik Svavel postavio je republikancima pitanje kako kao članovi te stranke mogu sebe i dalje da nazivaju „ustavnim konzervativcima“, a da pritom ne osude Trampove komentare.

U svojoj jučerašnjoj objavi, Tramp je, između ostalog, ponovio svoje tvrdnje o „masovnoj i široko rasprostranjenoj prevari i obmani“ tokom poslednjih predsedničkih izbora i konstatovao da bi odmah trebalo da bude vraćen na vlast.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.