U trendu

Bafalo vraća dug Tesli (foto, video)

Grad Bafalo koji je prvi u svetu, 16. novembra 1896. godine, dobio naizmeničnu struju sa elektrane na Nijagari, konačno će se odužiti „čoveku koji je elektrifikovao našu civilizaciju“. Baš na 163. godišnjicu rođenja Nikole Tesle, 10. jula, u ovom gradu na obalama jezera Iri, u američkoj državi Njujork, biće otkriven spomenik geniju iz Smiljana.

Gepostet von Buffalo Niagara Tesla Council, LLC am Mittwoch, 19. Oktober 2016

Prema pisanju „Bafalo njuza“, bronzani spomenik srpsko-američkom naučniku Nikoli Tesli, viši od dva metra, biće postavljen na uglu Glavne i Ulice severne divizije, kod zgrade M&T plaza, prepoznatljivog obeležja grada. Tako će konačno biti realizovano ono našta je, 2016. godine, pažnju skrenuo dr Frensis Lestingi, istoričar nauke, profesor Državnog univerziteta u Bafalu.

– Naš grad nema ni ulicu ni uličicu, ni aveniju, čak ni zgradu, školu ili neko priznanje koje nosi ime Nikole Tesle – rekao je pre dve i po godine, profesor Lestingi, na predavanju o Tesli održanom u Akademiji Nardin. – Reč je o genijalnom srpsko-američkom naučniku, koji je osvetlio 20. vek i koji ima mnogobrojne veze za istorijom Bafala. Zapanjio je svet prenosom naizmenične struje od slapova Nijagare do grada Bafala. U tom gradu, nažalost, ne postoji nijedno, njemu posvećeno obeležje.

Ubrzo posle ovog govora, profesorov prijatelj Martin Mekgi, reditelj dokumentarnih filmova, istraživač Teslinog života i istorije Bafala, pokrenuo je inicijativu o podizanju spomenika slavnom naučniku.

– Lestingi je odlučio da će Mekgijevu ideju sprovesti u delo – navodi „Bafalo njuz“, a prenose „Novosti“. – Od donacija vrednih 100.000 dolara, izrada skulpture poverena je Lariju Grifisu Trećem iz čuvenog „Parka skulptura“ u Ist Otu. Osim njih, postavljanje spomenika Tesli u Bafalu značajno su pomogli „Trautman asosijejšn“ i „Ferguson elektrik“.

– Ime Tesla, sada je u vazduhu – izjavio je nedavno Bajron Braun, gradonačelnik Bafala. – Veliki izumitelj je mnogo uticao na istoriju i napredak našeg grada. Zato je prilika i da se setimo da je 1896. godine rekao: „Nijagarini vodopadi će Bafalo učiniti najvećim gradom na svetu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.