U trendu

Bajden će danas doputovati u prvu posetu Bliskom istoku

Predsednik SAD Džozef Bajden (Joseph Biden) doputovaće danas u prvu posetu Bliskom istoku u cilju da uveri izraelske i zvaničnike Saudijske Arabije da će nastojati da spreči nuklearno naoružavanje Irana.

Bajdenova poseta počinje u Izraelu oko 15.30 sati po lokalnom vremenu (14.30 po srednjeevropskom), kada se očekuje da predsednički avion sleti na medjunarodni aerodrom Ben Gurion kraj Tel Aviva. Bajdena će dočekati predsednik Izraela Isak Hercog i premijer Jair Lapid.

Izraelski zvaničnici su najavili da će iranski nuklearni program biti u fokusu njihovih razgovora sa predsednikom SAD.

Bajden namerava da oživi nuklearni sporazum s Iranom kome je posredovao Barak Obama (Barack) 2015, a Donald Tramp (Trump) ga napustio tri godine kasnije,što je Izrael pozdravio jer se oštro protivio tom dokumentu.

Indirektni pregovori o ponovnom ulasku u sporazum su sada u zastoju,a Iran uspešno razvija svoj nuklearni program.

Očekuje se da se Bajdenu na početku posete Izraelu predstavi novi izraelski protivaraketni sistem odbrane „Gvozdeni zrak“ i da poseti Memorijalni centar holokausta Jad Vašem u Jerusalimu.

On će se sastati odvojeno najpre s izraelskim, a potom u petak na Zapadnoj obali, sa palestinskim zvaničnicima, pre nego što iz Tel Aviva otputuje direktno u Džedu u Saudijskoj Arabiji.

Bajden će biti odlikovan predsedničkom medaljom časti Izraela i posetiti američke sportiste koji učestvuju na Makabijadi, jevrejskoj olimpijadi, sa hiljadama jevrejskih i izraelskih sportista širom sveta.

Izraelski zvaničnici su uoči Bajdenove posete najavili da će SAD i Izrael objaviti “ Jerusalimsku deklaraciju“ i zauzeti oštar stav u odnosu na iranski nuklearni program.

Deklaracija će obavezati obe zemlje da upotrebe „sve elemente svoje nacionalne moći protiv iranske nuklerne pretnje“, rekao je jedan neimenovani izraelski zvaničnik.

Saudijci su poput Izraelaca nezadovoljni jer Bela kuća i dalje ulaže napore da obnovi nuklearni sporazum sa Teheranom.

Bajden će se u saudijskoj luci Džeda u petak sastati sa saudijskim kraljem Salmanom i prestolonaslednikom Muhamedom bin Salmanom (MBS) i prisusotvovati skupu Saveta za saradnju Zaliva (GCC), gde će iranski nuklearni program biti takodje na dnevnom redu.

Nad posetom Bajdena Bliskom istoku nadvila se senka napetih odnosa sa saudijskim prestolonaslednikom koji su postali još napetiji posle objavljivanja obaveštajnog izveštaja SAD prošle godine u kojem je navedeno da je MBS verovatno odobrio ubistvo novinara Džamala Kašogija 2018.

Bajden će doputovati u Saudijsku Arabiju, zemlju koja spada u najveće proizvodjače nafte, u vreme kada rastu cene goriva i hrane širom sveta delom zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

Zvaničnici Bele kuće i analitičari kažu da nisu velika očekivanja da će Saudijci ili članovi Organizacije zemalja proizvodjača nafte (OPEK) olakšati takvu situaciju.

Bajden bi trebalo da predstavi viziju svoje administracije za Bliski istok u Džedi, najavila je Bela kuća.

Skup GCC će mu omogućiti da se tamo obrati ne samo saudijskim, već i liderima Bahreina, Kuvajta, Omana, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), te Egipta, Iraka i Jordana koji nisu članovi tog saveta.

Izraelski zvaničnici se nadaju da bi Bajdenova poseta mogla predstavljati preokret u sporom putu ka normalizaciji odnosa izmedju Izraela i Saudijske Arabije, nepune dve godine posle potpisivanja Sporazuma Avram uspostavljanju zvaničnih veza izmedju jevrejske države i UAE i Bahrenia, zahvaljujući posredovanju SAD za vrame Trampovog mandata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar