U trendu

Bajden dočekuje lidere ASEAN i zbog kineskih ambicija

VAŠINGTON – Američki predsednik Džozef Bajden ugostiće ove nedelje lidere jugoistočne Azije u Vašingtonu u želji da pokaže kako je njegova administracija uprkos krizi u Ukrajini i dalje fokusirana na Indo-Pacifik i dugoročni izazov zvani Kina, saopštili su zvaničnici.

Dvodnevni samit sa desetočlanom Asocijacijom nacija jugoistočne Azije (ASEAN) počinje večerom u Beloj kući u četvrtak, dan pre razgovora u Stejt departmentu, prenosi Rojters.

Navodi se da će se lideri azijske organizacije kao grupa prvi okupiti u Vašingtonu od osnivanja iz vremena najmračnijih dana Hladnog rata, a predsednik Barak Obama bio je poslednji američki lider koji ih je ugostio u Kaliforniji 2016. godine.

Dodaje se da na ovom skupu treba očekivati najviše osam lidera ASEAN-a, budući da je prvi čovek Mjanmara isključen zbog državnog udara prošle godine, a Filipini su u tranziciji nakon izbora.

Rečeno je da će samit biti održan uoči Bajdenove posete Južnoj Koreji i Japanu od 20. do 24. maja, u šta spada i plan za sastanak sa liderima zemalja Kvada (Australija, Indija i Japan), koji „dele zabrinutost SAD u vezi sa ambicijama Kine da proširi svoj uticaj u regionu i globalno“.

Bajdenov koordinator za Indo-Pacifik Kurt Kembel govorio je danas „o dubokom osećaju u američkoj administraciji da ne treba sklanjati pažnju sa Indo-Pacifika” i naglasio da su u planu povećanja američkih investicija u zemljama ASEAN-a.

On je rekao i da će Kina, Mjanmar, Tajvan i Ukrajina biti među pitanjima o kojima će se razgovarati.

„Verujemo da je od ključne važnosti za druge zemlje da javno i privatno podvuku da se ono što se dogodilo u Ukrajini nikada ne sme dogoditi u Aziji“, rekao je Kembel misleći na pretnje Kine da će silom ponovo zauzeti Tajvan ako bude potrebno.

On se složio s kritikama da je angažman SAD u ASEAN-u oslabio u mnogim važnim oblastima.

„Moramo da pošaljemo signal da će Sjedinjene Države biti stalni partner i da nas naši strateški interesi guraju da igramo veću ulogu tokom vremena”, kazao je Kembel.

Dodao je da će biti „značajnih“ razgovora sa ASEAN-om o tehnologiji, obrazovanju, infrastrukturi, kao i da će Vašington uskoro objaviti planove za uspešniju borbu protiv ilegalnog ribolova u Pacifiku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.