U trendu

Bajden domaćin šefici EU, raspravljaće o Kini i klimatskim subvencijama

VAŠINGTON – Američki predsednik Džozef Bajden sastaće se sutra u Beloj kući sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Među temama će biti potencijalne sankcije protiv Kine zbog zabrinutosti da se Peking sprema da pošalje oružje Rusiji, kao i frustracije Evrope zbog planova Vašingtona da subvencioniše američke kompanije kroz Zakon o smanjenju inflacije.

Bajden i Fon der Lajenova će takođe razgovarati o koordinaciji SAD i EU u borbi protiv klimatske krize kroz ulaganje u čistu tehnologiju zasnovanu na sigurnim lancima snabdevanja, navela je portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer u saopštenju, prenosi Glas Amerike.

Sastanak je najnoviji u talasu diplomatije na visokom nivou sa evropskim liderima za koordinaciju podrške Ukrajini u njenoj odbrani godinu dana nakon početka ruskog napada. Bajden se prošle nedelje u Vašingtonu sastao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom. Prošlog meseca otputovao je u Kijev da se sastane sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, zatim u Varšavu da poseti poljskog predsednika Andžeja Dudu i lidere bukureštanske devetorke, podseća Glas Amerike.

Usred rata u Ukrajini, Evropa se utrkuje da okonča svoje oslanjanje na Rusiju u pogledu fosilnih goriva povećanjem domaće proizvodnje obnovljive energije.

Da bi se to postiglo, bio bi potreban veći pristup kritičnim mineralima kao što su litijum, kobalt i retki zemni metali, od kojih većinu prerađuje Kina.

„Kina proizvodi 98 odsto evropskih zaliha retkih ruda“, rekla je Fon der Lajen tokom zajedničke konferencije za novinare sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom u Kingstonu, Ontario, ranije ove nedelje. Navedeno je i da Evropa treba da smanji rizik od ove zavisnosti.

Fon der Lajen je, međutim, bila opreznija u pridruživanju Bajdenovoj administraciji u upozorenjima Kini da ne naoružava Moskvu u svojim ratnim naporima. Tokom konferencije za novinare sa Šolcom u Mesebergu u Nemačkoj, ranije ovog meseca, ona je rekla da „za sada nema dokaza“ da to čini Kina i da je pitanje sankcija protiv Pekinga „hipotetičko pitanje“.

Druga ključna tema je plan Bajdenove administracije da američkim kompanijama obezbedi 369 milijardi dolara zelenih subvencija i poreskih kredita sa ciljem da se prepolovi emisija ugljenika do 2030. godine u skladu sa Zakonom o smanjenju inflacije iz 2022, koji EU smatra diskriminatornim. U oktobru je formirana specijalna radna grupa koja treba da se pozabavi ovim problemima i izbegne transatlantsku trku za subvencije.

Očekuje se da će Bajden i Fon der Lajen započeti pregovore kako bi se Uniji omogućil da dobije status sličan statusu partnera u slobodnoj trgovini i tako bude izuzeta od klauzule Zakona o smanjenju inflacije, koja zahteva da određeni procenat minerala koji se koriste u proizvodnji baterija budu domaće proizvodnje ili potiču od slobodnog trgovinskog partnera.

EU i Kanada rade na uspostavljanju „zelenog saveza“ za razvoj odgovarajućih ekonomija koje su „klimatski neutralne, kružne i resursno efikasne“. Očekuje se da će Bajden koordinirati napore u svojoj poseti Kanadi kasnije ovog meseca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.