U trendu

Bajden doputovao u Egipat na samit COP27

VAŠINGTON – Američki predsednik Džozef Bajden doputovao je danas u Egipat na samit UN o klimatskim promenama COP27, koji se održava u popularnom letovalištu Šarm el-Šejk, posle čega ga očekuju važni sastanci grupe ASEAN u Kambodzi i grupe G20 u Indoneziji.

Bajden će u Egiptu provesti svega nekoliko sati i predstaviti američki plan za smanjenje posledica globalnog zagrevanja cije posledice najviše osećaju zemlje u razvoju, prenosi AP.

Očekuje se da će SAD uložiti više 375 milijardi dolara u roku od 10 godina u zajednički fond za borbu protiv posledica klimatskih promena.

Verovatno je i da će se Bajden pohvaliti i veoma ambicioznim Zakonom o smanjenju inflacije, koji predviđa ogromna ulaganja u infrastrukturu, zdravstveni sistem i životnu sredinu.

Predlog zakona, iza koga stoje Demokrate, je u avgustu usvojio američki Kongres.

Bajden će održati i bilateralni sastanak sa predsednikom Egipta Abdulom Fatahom el-Sisijem gde će pored pitanja saradnje i bezbednosti biti pomenuto i stanje ljudskih prava u Egiptu.

Američka delegacija će tražiti da zatvoreni aktivista Alaa Abd el-Fatah bude pušten na slobodu, izjavio je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Dzejk Saliven.

„Predsednik Bajden misli da svaki pravi američki predsednik mora da postavlja pitanja vezana za ljudska prava“, dodao je Saliven.

Nakon Egipta, Bajden stiže u Kambodzu na sastanak Asocijacije nacija jugoistočne Evrope (ASEAN) da bi potvrdio posvećenost SAD regionu i reagovao tako na povećanu aktivnost Kine u toj oblasti.

U Indoneziji, na samitu G20 koji okuplja 20 najrazvijenijih ekonomija sveta, Bajdena očekuje značajan susret sa kineskim predsednikom Sijem Đinpingom.

Predsednik Rusije Vladimir Putin neće otputovati u Indoneziju, a Bajden ne planira susret sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovom na samitu G20.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.