U trendu

Bajden i Benet o Iranu, prvo diplomatija pa druge opcije

VAŠINGTON – Američki predsednik Džozef Bajden i izraelski premijer Naftali Benet pokušali su danas da usaglase stavove o Iranu na prvom sastanku u Beloj kući, a u trenutku kada se administracija SAD bori sa posledicama smrtonosnog bombaškog napada u Kabulu.

Posle jednodnevnog odlaganja zbog napada Islamske države, u kojem je poginulo 13 američkih vojnika i 72 Avganistanca u Kabulu, Bajden i Benet sastali su se danas kako bi poboljšali američko-izraelske odnose i smanjili oštre razlike o tome kako se nositi sa iranskim nuklearnim programom, prenosi Rojters.

Napetosti u odnosima dve države nastale su između Benetovog prethodnika, Benjamina Netanjahua, koji je bio blizak bivšem predsedniku Donaldu Trampu i poslednje demokratske administracije kojom je upravljao Barak Obama, tada sa Bajdenom kao potpredsednikom.

Na sastanak, prvi otkako su dva lidera stupila na dužnost ove godine, bacio je senku jučerasnji napad ispred aerodroma u Kabulu tokom povlačenja SAD, koje predstavlja najgoru krizu u dosadašnjem Bajdenovom mandatu.

U kratkim izjavama novinarima nakon sastanka dva lidera su se dotakla Irana, jednog od najtežih pitanja između Bajdenove administracije i Izraela.

Bajden je rekao da su on i Benet razgovarali o pretnji od Teherana i posvećenosti tome da se obezbedi da Iran nikada ne razvije nuklearno oružje.

„Na prvo mesto stavljamo diplomatiju i videćemo gde će nas to odvesti. Ali ako diplomatija ne uspe, spremni smo da se okrenemo drugim opcijama“, rekao je Bajden bez da navede više detalja.

Očekivalo se da će Benet, krajnje desničarski političar koji je u junu okončao 12-godišnju Netanjahuovu vladavinu kao premijera, ubediti Bajdena da pojača pritisak na Iran i odustane od pregovora o oživljavanju međunarodnog nuklearnog sporazuma sa Teheranom, koji je Tramp napustio.

Izraelski premijer je novinarima rekao da se složio sa Bajdenom da postoje druge opcije ako američki pregovori sa Iranom ne uspeju, ali i da za sada nisu razmatrali te mogućnosti.

Tokom svoje prve zvanične državne posete u svojstvu premijera Benet se odvojeno sastao sa ministrom odbrane Lojdom Ostinom i američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

Benet se izjasnio protiv mogućnosti sklapanja novog nuklearnog sporazuma između Irana i svetskih sila, ukazavši da je neophodno da se zaustavi iranska agresija u regionu.

Ranije ove nedelje, uoči polaska u SAD Benet je ministrima najavio da će američkom predsedniku reći da je vreme da se zaustave Iranci i da ne bi trebalo ulaziti u novi nuklearni sporazum s obzirom da je stari već istekao i nije relevantan, čak i za one koji su nekada smatrali da jeste relevantan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.