U trendu

Bajden i Putin pristali na samit o Ukrajini na predlog Makrona

Predsednik SAD Džozef Bajden prihvatio je u načelu samit o Ukrajini sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom na predlog francuskog predsednika Emanuela Makrona, pod uslovom da Rusija nije do tada izvela invaziju na Ukrajinu, potvrdila je Bela kuća.

SAD se angažuju za nastavak diplomatskih napora do trenutka dok ne počne invazija, rekla je u saopštenju portparolka Bele kuće Džen Psaki.

„Predsednik Bajden u načelu prihvata sastanak s predsednikom Putinom… ako nije bilo invazije. Takodje smo spremni da sprovedemo brze i oštre posledice ako Rusija umesto toga izabere rat“, rekla je Psaki i dodala da Rusija izgleda nastavlja pripreme za vrlo skori napad velikih razmera.

Jelisejska palata je saopštila da su Bajden i Putin u načelu prihvatili takav jedan samit, i navela da će u drugom delu razgovori biti prošireni na sve strane uključene u ukrajinsku krizu.

Francusko predsedništvo takodje je upozorilo da takav razgovor može da biti održan samo ako Rusija ne napadne Ukrajinu.

Sadržaj samita će pripremiti državni sekretar SAD Entoni Blinken i njegov ruski kolega Sergej Lavrov na sastanku u četvrtak, navela je Jelisejska palata.

Objava je data nastavljenih uzajamnih optužbi Rusije i Ukrajine oko odgovornosti za borbe na separatističkom istoku Ukrajine.

Posle posete Moskvi početkom februara Emanuel Makron uspeo je da postigne tu diplomatsku pobedu posle dva razgovora u nedelju sa Vladimirom Putinom.

Makron je imao drugi razgovor sa Putinom sinoć posle razgovora sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, čime je potvrdio ulogu posrednika izmedju dve bivše neprijateljske sile iz Hladnog rata.

Blinken je još juče upozoravao da predstoji invazija Rusije na Ukrajinu.

Satelitski snimci američke kompanije pokazali su medjutim novo kretanje ruskih trupa i vojne opreme kod ukrajinske granice. Novi snimci napravljeni juče pokazuju tragove vozila u polju pod snegom okruženom šumom i putevima.

Zapad strahuje da će jačanje borbi poslednjih nekoliko dana na liniji fronta na istoku Ukrajine poslužiti Rusiji kao izgovor da napadne svog prozapadnog suseda. Rusija je nagomilala 150.000 vojnika na ukraninskim granicama.

Putin pripisuje porast nasilja „ukrajinskim provokacijama“ dok su separatisti na istoku Ukrajine naredili evakuaciju civila i opštu mobilizaciju.

Od naredbe za evakuaciju 53.000 civila od tri miliona koliko živi u separatističkim zonama Ukrajine došlo je u Rusiju, navela je Moskva i proglasila vanredno stanje u ruskoj oblasti Kursk.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar