U trendu

Bajden istakao „gvozdenu posvećenost“ SAD odbrani Japana

VAŠINGTON – Američki predsednik DŽozef Bajden istakao je tokom telefonskog razgovora sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom „gvozdenu posvećenost“ Vašingtona odbrani Japana, nakon što je Severna Koreja lansirala balistički projektil, saopštila je danas Bela kuća.

„Dvojica lidera zajednički su osudila raketnu probu i potvrdili da će blisko sarađivati sa Južnom Korejom i međunarodnom zajednicom na koordinaciji trenutnog i dugoročnog odgovora“, navodi se u saopštenju Bele kuće koje je preneo Rojters.

Severna Koreja ispalila je jutros balističku raketu koja je letela iznad teritorije Japana, prvi put za pet godina, zbog čega je stanovništvo na severu Japana upozoreno se skloni i privremeno obustavljen železnički saobraćaj.

Raketa je prešla preko japanske teritorije i pala u Pacifički okean.

To je prvi put od 2017. da je raketa bila ispaljena u tom pravcu, a Japan je saopštio da je to verovatno najveća razdaljina koju je neka severnokorejska raketa dostigla i iznosi 4.600 kilometara.

Japan je saopštio da nije preduzeo aktivnosti za obaranje rakete.

Ministar odbrane Jasukazu Hamada izjavio je da Japan neće uzvratiti na napad Severne Koreje, ali da će povećati odbrambenu gotovost u slučaju novog napada.

Sjedinjene Države su oštro osudile lansiranje balističke rakete preko teritorije Japana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar