U trendu

Bajden nadomak pobede na izborima, osvojio i Mičigen

Kandidat Demokratske stranke Džozef Bajden osvojio je i Mičigen, još jednu od ključnih saveznih država, i došao nadomak pobede na predsedničkim izborima u SAD.

Pre osvajanja Mičigena, Bajden se sinoć približio pobedi nad predsednikom SAD Donaldom Trampom osvajanjem savezne države Viskonsin.

Mičigen, Viskonsin i Pensilvanija bile su presudne države na prethodnim izborima 2016. godine. Tramp je u svakoj od njih pobedio kandidatkinju demokrata Hilari Klinton sa manje od jedan odsto razlike.

Prema agenciji Asošiejted pres, Bajden je do sada pobedio u 22 od 50 saveznih država i Distriktu Kolumbija i „osvojio“ 264 elektora.

Dobio je više od 71 milion glasova, najviše u istoriji na predsedničkim izborima u SAD.

Njegov rival, republikanac Tramp pobedio je u 23 savezne države i „skupio“ 214 elektorskih glasova.

Glasači se nisu opredeljivali direktno za 74-godišmjeg Trampa ili 77-godišnjeg Bajdena, već su birali elektore, demokrate ili republikance, koji u decembru formalno biraju predsednika (elektorski koledž). Pošto je taj čin formalnost, pobednik se zna odmah posle izbora.

Kandidat koji pobedi u jednoj saveznoj državi „dobija“ sve njene elektore, osim u Mejnu i Nebraski. Elektore Mejna i Nebraske kandidati mogu da podele, zavisno od rezultata na nivou izbornih jedinica tih država.

Pobednik još nije poznat u pet saveznih država, Pensilvaniji (nosi 20 elektora), Džordžiji (16), Severnoj Karolini (15), Nevadi (6) i Aljaski (3).

Pošto je kandidatu za pobedu potrebna podrška 270 od 538 elektora, Bajden za ulazak u Belu kuću treba da osvoji samo jednu od preostalih pet država.

U Pensilvaniji, posle 89 odsto obradjenih glasova, Tramp vodi sa 50,7 odsto, dok Bajden ima 48,1 odsto. Bajden ima veće izglede da osvoji Pensilvaniju, jer su medju preostalim glasovima uglavnom oni poslati poštom, medju kojima kandidat demokrata ima disproporcionalnu prednost.

Tramp u Džordžiji, gde je obradjeno 98 odsto glasova, vodi sa 49,6 odsto, dok Bajden ima 49,1 odsto.

U Severnoj Karolini, posle obradjenih 94 odsto glasova, Tramp ima 50,1 odsto, a Bajden 48,7 odsto.

Bajden je u prednosti u Nevadi, gde posle 75 odsto obradjenih glasova ima 49,3 odsto, dok je Tramp dobio 48,7 odsto.

Aljaska je tradicionalno republikansko uporište i Trampova pobeda u toj državi nije upitna.

Tramp je optužio demokrate za kradju izbora, ne navodeći nijedan dokaz, i najavio osporavanje rezultata pred Vrhovnim sudom SAD.

Predsednik SAD je juče izjavio da je u mnogim ključnim državama imao solidnu prednost tokom izborne noći, ali da je ona onda počela „magično da nestaje“.

Razlog za to je što se u nekim ključnim državama kao što su Pensilvanija, Viskonsin i Mičigen, poslednji broje glasovi poslati poštom, medju kojima Bajden ima disproporcionalnu prednost, ponegde i veću od 75 odsto.

Trampov izborni štab već je počeo da sprovodi ono što je američki predsednik nedeljama nagoveštavao, da će dovesti u pitanje integritet izbornog procesa u onim državama koje bi presudno mogle da utiču na njegov poraz na izborima.

Pravni tim američkog predsednika juče je podneo tužbe na izborni proces u Pensilvaniji, Mičigenu, Džordžiji i Nevadi, kojima zahteva bolji pristup Trampovih posmatrača lokacijama gde se listići broje, i dovodi u pitanje glasove pristigle poštom, navodi AP.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.