U trendu

Bajden: Necu izbegavati razgovor o ljudskim pravima u S. Arabi

JERUSALIM – Predsednik SAD DŽozef Bajden izjavio je danas da neće izbegavati razgovore o ljudskim pravima kada bude u poseti Saudijskoj Arabiji, drugoj stanici njegove bliskoistočne turneje.

Dodao je da je njegov stav o ubijenom novinaru DŽamalu Kašogiju apsolutno jasan.

„Nikada nisam izbegavao da pričam o ljudskim pravima“, rekao je Bajden na konferenciji za novinare posle sastanka sa izraelskim premijerom Jairom Lapidom u Jerusalimu, preneo je Rojters.

On je kazao da je razlog zbog kojeg odlazi u Saudijsku Arabiju mnogo širi, a to je da promoviše interese SAD.

„I tako je toliko mnogo pitanja u igri, želim da jasno stavim do znanja da možemo da nastavimo da vodimo u regionu i da ne stvaramo vakuum, vakuum koji popunjavaju Kina i/ili Rusija“, naglasio je Bajden.

Bajdenov put u kraljevstvo, gde se očekuje da će se sastati sa kraljem Salmanom, kao i prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom, naišao je na protivljenje u SAD zbog optužbi da su Kašogijevo ubistvo od strane saudijskih agenata 2018. godine u Istanbulu orkestrirali visoki saudijski zvaničnici, prenela je britanska agencija.

„Uvek sam pominjao ljudska prava, ali moj stav o Kašogiju je bio tako jasan. Ako ga neko ne razume u Saudijskoj Arabiji ili bilo gde drugde, onda taj nije bio prisutan neko vreme“, kazao je predsednik SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar