U trendu

Bajden o presudi sudije u Teksasu o deportaciji „sanjara“

VAŠINGTON – Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da će se Ministarstvo pravde žaliti na, kako je rekao, veoma razočaravajuću presudu saveznog sudije u Teksasu o programu koji štiti od deportacije određene imigrante koji su dovedeni u SAD kao deca, istovremeno pozivajući Kongres da preduzme mere.

Bela kuća izdala je Bajdenovo saopštenje dan nakon što je američki okružni sudija Endrju Henen stao na stranu grupe saveznih država predvođenih Teksasom koje su podnele tužbu za okončanje programa za privremeno administrativno oslobađanje od deportacije DACA, preneo je Rojters.

Henen je presudio da je bivši predsednik SAD Barak Obama postupio nezakonito kada je 2012. kreirao program.

Stotine hiljada ljudi zaštićenih programom DACA često se nazivaju „sanjari“.

Bajden je rekao da presuda vodi stotine hiljada mladih imigranata u neizvesnu budućnost.

On je istakao da Ministarstvo pravde namerava da se žali na presudu kako bi sačuvalo i ojačalo DACA, dodajući da i Ministarstvo za nacionalnu bezbednost planira da deluje u bliskoj budućnosti.

„Ali samo Kongres može da obezbedi trajno rešenje otvaranjem puta ‘sanjarima’ do državljanstva koje će im pružiti sigurnost i stabilnost koji su ovim mladim ljudima potrebni i koji to zaslužuju“, rekao je Bajden.

On je dodao da se nada da će pomirenjem ili drugim sredstvima Kongres konačno pružiti sigurnost svim „sanjarima“, koji su predugo živeli u strahu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.