U trendu

Bajden o rasistima u SAD: Neće imati poslednju reč

VAŠINGTON – Predsednik SAD Dzozef Bajden pozvao je Amerikance da glasno govore protiv rasizma i ekstremizma i poručio da će zatražiti od Kongresa da učini više kako bi se kompanije koje stoje iza društvenih mreža držale odgovornima za širenje mržnje.

„Beli suprematisti neće imati poslednju reč“, rekao je Bajden na skupu u Beloj kući „United We Stand“ na kojoj su učestvovali lokalni zvaničnici, stručnjaci i osobe koje su preživele nasilje.
Bajden je rekao kako je Amerika dugo osećala „liniju mržnje“ prema manjinskim grupama, kojoj su politika i mediji poslednjih godina davali „previše kiseonika“.

„Važno je da nastavimo da vičemo. Važno je da ljudi znaju da nismo takvi“, rekao je američki predsednik.

Događaj je takođe odao priznanje zajednicama koje su pretrpele napade temeljene na mržnji, uključujući masovnu pucnjavu u gej noćnom klubu u Orlandu 2016. i u supermarketu u Bafalu u Njujorku ranije ove godine, kada je 10 crnaca ustrelio otvoreni rasista, podseća Hina.

Zločini iz mržnje u SAD u 2020. dosegli su najviši nivo u poslednjih 12 godina, što su poslednji dostupni podaci, objavio je prošle godine FBI.

Bajden je zaradio veliki aplauz kada je rekao kako želi da Kongres „društvene mreže smatra odgovornima za širenje mržnje“.

„Pozivam Kongres da ukine posebni imunitet koji imaju društvene mreže i svima im nametne puno jače zahteve transparentnosti“, poručio je predsednik SAD.

Bela kuća više puta je pozivala na ukidanje zakona koji štiti onlajn firme od odgovornosti za sadržaj koji objavljuju korisnici, a takođe je podržala jačanje pritiska na tehnološke kompanije u vidu antimonopola i transparentnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar