U trendu

Bajden podržava plan razmene zatvorenika sa Rusijom

VAŠINGTON – Posle višemesečne interne debate, administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena je ponudila da razmeni Viktora Buta, osuđenog ruskog trgovca oružjem koji služi 25-godišnju zatvorsku kaznu u SAD za košarkašicu Britni Griner i marinca Pola Vilana koji su zatvorenu u Rusiji, javlja Si-En-En.

Bajdenova podrška razmeni nađačava protivljenje ministarstva pravde, koje je generalno protiv trgovine zatvorenicima, navodi američka televizijska mreža.

Državni sekretar Entoni Blinken saopštio je da su SAD pre nekoliko nedelja iznele Moskvi „značajan predlog“ za razmenu Vilana i Grinerove, koji su u Americi klasifikovani kao „nezakonito pritvoreni“.

Govoreći na konferenciji za novinare u Stejt departmentu, Blinken je rekao da je Bajden „direktno uključen“ i da je potpisao predlog.

Iako Blinken nije direktno potvrdio da je But deo dogovora, rekavši da „ne može i neće da ulazi u detalje onoga što je predloženo Rusima“, državni sekretar je rekao da predsednik potpisuje svaki predlog, a svakako i ovaj o Amerikancima koji su arbitrarno pritvoreni u inostranstvu.

Najviši američki diplomata rekao je da namerava da razgovara o tom pitanju sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom ove nedelje, što bi bio njegov prvi razgovor sa ruskim kolegom od početka rata u Ukrajini.

„Nadam se da je prenošenje jasnih, direktnih poruka Rusima o našim ključnim prioritetima korisno za nas“, rekao je Blinken.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.