U trendu

Bajden potvrdio podršku Ukrajini pred 'tekućom ruskom agresijom'

Predsednik SAD Džozef Bajden je danas istakao podršku SAD Ukrajini.

U razgovoru s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, prvom posle izveštaja o razmeštanju ruskih trupa na istočnoj granici Ukrajine, Bajden je potvrdio „nepokolebljivu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine pred tekućom ruskom agresijom“, navela je Bela kuća u saopštenju.

SAD i Ukrajina navode da Rusija pojačava tenzije u istočnoj Ukrajini gde se separatisti koje podržava Rusija, bore protiv ukrajinskih snaga od 2014. godine. Rusija negira da vojno prisustvo na istoku Ukrajine.

Pentagon je prošle nedelje optužio Rusiju da krši prekid vatre iz 2020. i naveo sukob 26. marta kada su poginula četiri ukrajinska vojnika od ruskog minobacačkog napada, kako tvrdi ukrajinska vojska.

U tviter poruci posle razgovora s Bajdenom, Zelenski je rekao da su Ukrajina i SAD zajedno u  očuvanju svojih demokratija, i nazvao partnerstvo sa SAD „presudnim“ za Ukrajinu.

Bajden je takodje naglasio da je posvećen revitalizaciji strateškog partnerstva dve zemlje i podršci borbi Zelenskog protiv korupcije i promovisanju demokratskih reformi, navela je Bela kuća.

Zelenski i Bajden su razgovarali i o saradnji na jačanju demokratije u Istočnoj Evropi i suzbijanju pandemije kovida-19, dodaje se u američkom saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.