U trendu

Bajden pozvao na nacionalno jedinstvo

VAŠINGTON – Američki predsednik Džozef Bajden pozvao je na nacionalno jedinstvo uoči obeležavanja 20. godišnjice teroristickih napada 11. septembra u SAD, kada je poginulo 2.977 osoba.

Prema njegovim rečima, jedinstvo je „najveća snaga Amerike u suočavanju sa problemima“.

Bajden je u videu poruci objavljenoj u petak odao poštu poginulima u napadima, a nije zaboravio i na hiljade povređenih, kao i na vatrogasce, medicinske sestre i mnoge druge koji su tokom spašavanja rizikovali ili stradali, preneo je Rojters.

On je u petak uveče rekao da su „mračnije sile ljudske prirode – strah i ljutnja, ogorčenost i nasilje nad muslimanskim Amerikancima, pravim i vernim sledbenicima miroljubive religije“ narušile, ali ne i slomile američko jedinstvo.

„Za mene, to je centralna lekcija 11. septembra, a to je da je kada smo najranjiviji, u potiskivanju svega onoga što nas čini ljudima i u bici za dušu Amerike, jedinstvo je naša najveća snaga“, rekao je Bajden i dodao da jedinstvo ne znači da svi moraju da veruju u istu stvar.

Bela kuća objavila je video uoči današnjeg obeležavanja terorističkih napada, pa će Bajden posetiti sva tri mesta koja su pre 20 godina napadnuta.

U društvu supruge Džil, posetiće Njujork, gde su avioni udarili u kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra, zatim, zgradu Pentagona, kao i mesto gde se srušio četvrti avion u Pensilvaniji, za koji se veruje da je krenuo prema Kapitolu ili Beloj kući.

Britanska novinska agencija navodi da su zločini iz mržnje prema Amerikancima arapskog porekla, muslimanima i drugima koji sebe smatraju Arapima ili muslimanima, porasli nakon napada 11. septembra 2001, pa, iako su se poslednjih godina smanjili, te brojke se nikada nisu vratile na nivo pre napada, pokazuju podaci FBI.

Za Bajdena, kao i njegove prethodnike, obeležavanje 11. septembra može da predstavlja mogućnost da pokušaju da povrate osećaj nacionalnog jedinstva nakon napada, koji je odavno oslabio usled politike podelje zemlje.

„Ovo je trenutak u kojem narod može da vidi Bajdena ne kao demokratskog predsednika, već kao predsednika SAD“, izjavio je Robert Gibs, koji je bio portparol Bele kuće u vreme mandata predsednika Baraka Obame, preneo je AP.

On je dodao da je američki narod nekako zbunjen nakon svega viđenog u Avganistanu u prethodne dve nedelje.

„Bajden može da iskoristi trenutak da sve to vrati na normalu. Da podseti ljude šta znači biti vrhovni komandant i šta znači da biti lider države u ovako značajnom trenutku“, rekao je Gibs.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.