U trendu

Bajden pozvao Netanjahua da odustane od reforme sudstva

VAŠINGTON – Američki predsednik Džozef Bajden pozvao je izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da odustane od predloga za reformu sudstva koji je doveo do masovnih protesta u Izraelu.

Netanjahu je u ponedeljak privremeno odložio reformu nakon što je veliki broj ljudi izrazio nezadovoljstvo predloženim izmenama zakona.
Bela kuća je ranije saopštila rekla da bi Netanjahu trebalo da postigne kompromis po tom pitanju, ali je Bajden u utorak pozvao izraelskog premijera da u potpunosti odustane od promena, prenosi Rojters.

„Nadam se da će odustati od toga“, rekao je Bajden, misleći na zakonski predlog koji bi izraelskoj vladi dao veću kontrolu nad imenovanjima u Vrhovnom sudu zemlje.
Netanjahu je brzo izdao saopštenje u kojem je poručio američkom predsedniku da je „Izrael suverena zemlja koja svoje odluke donosi voljom sopstvenog naroda, a ne pod pritiscima iz inostranstva, uključujući i najbolje prijatelje“.
Netanjahu je rekao i da njegova vlada nastoji da „izvrši reforme i uspostavljanje odgovarajuće ravnoteže između tri grane vlasti putem širokog konsenzusa“ .

„Poznajem predsednika Bajdena više od 40 godina i cenim njegovu dugogodišnju posvećenost Izraelu“, saopštio je Netanjahu.

On je rekao da je savezništvo Izraela i SAD neraskidivo „i uvek prevazilazi povremene međusobne nesuglasice“.

Netanjahu je najavio u ponedeljak da, zbog pritisaka na vladu koju predvodi, privremeno odlaže reformu pravosuđa nakon višemesečnih masovnih protesta koji su ove nedelje dostigli vrhunac.

Premijer Izraela je sugerisao da će odlaganje trajati do početka letnjeg zasedanja Kneseta, zakazanog za 30. april.

Organizatori protesta protiv reforme sudstva u Izraelu saopštili su da će nove demonstracije biti održane u subotu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.