U trendu

Bajden: SAD šalju Ukrajini dodatnih 500 miliona dolara direktne pomoći

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je danas ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da Vašington šalje Kijevu dodatnih 500 miliona dolara direktne pomoći.

Tokom 55-minutnog telefonskog razgovora, Bajden je Zelenskom kazao da je najnovija tranša američke pomoći „na putu“, dok se ruska invazija na Ukrajinu nastavlja.

Bajden i Zelenski su razmotrili pomoć u oružju koja je ranije isporučena Kijevu i njene efekte na rat u Ukrajini, saopštila je Bela kuća.

Zelenski danima traži od Bajdenove administracije i drugih zapadnih saveznika da mu pošalju borbene avione. SAD i druge članice NATO-a za sada nisu spremne na to, jer strahuju da Rusija u znak odmazde ne proširi rat van granica Ukrajine.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, Bajdenova administracija je poslala Kijevu humanitarnu i pomoć u oružju, vrednu oko dve milijarde dolara.

Ta pomoć je deo paketa od 13,6 milijardi dolara koje je Kongres nedavno odobrio za Ukrajinu.

Bajden je objavio slanje dodatne pomoći Ukrajini u trenutku kada se saznalo da su obaveštajni zvaničnici SAD utvrdili da savetnici dezinformišu predsednika Rusije Vladimira Putina o učinku ruskih snaga u Ukrajini.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je danas da obaveštajni podaci ukazuju da je Putin osetio da ne dobija adekvatne informacije od vojske i da sada postoji stalna tenzija između njega i visokih ruskih zvaničnika iz oblasti odbrane.

Bajdenova administracija se nada da bi objavljivanje tog otkrića moglo da utiče da Putin preispita dalje delovanje u Ukrajini.

Novi obaveštajni podaci objavljeni su dan pošto je Bela kuća izrazila skepticizam povodom ruske najave da će drastično smanjiti vojne operacije u blizini Kijeva kako bi doprinela izgradnji uzajamnog poverenja tokom pregovora sa ukrajinskom stranom u Turskoj.

Povodom ruske jučerašnje najave Bajden je rekao da ne donosi nikakve zaključke dok ne vidi kakvi su postupci Rusije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar