U trendu

Bajden: Saveznici ne pokreću pitanje kredibiliteta SAD

VAŠINGTON – Američki predsednik Džozef Bajden rekao je danas, u obraćanju javnosti povodom situacije u Avganistanu, da će Avganistan biti glavna tema virtuelnog sastanka G7 grupe naredne nedelje, dodajući da od saveznika do sada nije dobijao pitanja o narušenom američkom ugledu zbog najnovijih dešavanja.

On je odbacio međunarodno negodovanje zbog načina na koji su SAD završile najduži svoj rat i naglasio da je o tome razgovarao sa saveznicima u NATO , savetnicima za nacionalnu bezbednost, američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i ministrom odbrane Lojdom Ostinom.

Dodao je da je od saveznika dobio povratnu informaciju da SAD postupaju transparentno i sa posvećenjem cilju koji je postavljen a naglasio je da je postignut veliki napredak u evakuaciji avionima iz Kabula, koju je nazvao jednom od najvećih i najkomplikovanijih takvih operacija ikada, prenosi CNN.

„Kakav interes imamo u Avganistanu u ovom trenutku kada je Al Kaida nestala? Otišli smo u Avganistan sa izričitim ciljem da se rešimo Al Kaide i Osame bin Ladena, što smo i postigli „, rekao je Bajden.

Bajden je ponovio da stoji iza odluke o potpunom povlačenju iz Avganistana, i da će američka vojska ostati u Kabulu dok ga ne napuste svi Amerikanci koji to žele, ali nije govorio o mogućem probijanji ranije određenog roka za povlačenje, 31. avgusta.

Najveći problem u evakuaciji i dalje predstavlja činjenica da talibani kontrolišu područje oko aerodroma i da oni koji žele da napuste Avganistan, posebno Avganistanci, imaju velikih poteškoća da prođu kroz njihove kontrolne punktove.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.