U trendu

Bajden se susreo sa porodicama zatvorenih Amerikanaca u Rusiji

VAŠINGTON – Predsednik SAD DŽozef Bajden susreo se sa porodicama dva američka državljana koji su pritvoreni u Rusiji i uverio ih da radi na njihovom oslobađanju, javlja Rojters.

Bajden je juče u Ovalnom kabinetu razgovarao sa Šereli Grajner, suprugom američke košarkašice Britni Grajner i Elizabet Vilan, sestrom bivšeg marinca Pola Vilana.

Bajden je održao odvojene sastanke sa njima kako bi ih uverio da su pritvorenici na vrhu prioriteta, rekla je pres sekretarka Bele kuće Karin Žan-Pjer, preneo je Rojters.

„Nastavićemo da radimo sve što možemo, neumorno, svaki dan, kako bismo učinili sve da ih dovedemo kućama“, rekla je portparolka novinarima.

Predsednik SAD se zahvalio porodicama na prilici da nauči bolje o Britni i Polu i dodao da je svaki minut koji oni provedu iza rešeatka predugačak, dodala je Žan-Pjer.

Grajner, dvostruka osvajačica olimpijske zlatne medalje i zvezda ženske NBA lige, osuđena je 4. avgusta na devet godina zatvora u Rusiji zbog droge, što je Bajden nazvao „neprihvatljivim“.

Vašington je ponudio da sa Rusijom razmeni „trgovca oružjem“ Viktora Bouta za Grajnerovu i Vilan, rekao je izvor upućen u situaciju za Rojters.

„Velika ponuda je na stolu i trebalo bi da je prihvate“, rekla je Žan-Pjer.

Vilan, koji ima američke, britanske, kanadske i irske pasoše, osuđen je 2020. godine na 16 godina zatvora nakon optužbe za špijunažu, što je on negirao.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar