Bajden stiže u Brisel 14. juna na samit NATO

VAŠINGTON – Predsednik SAD Džo Bajden i ostali lideri NATO zemalja planiraju da na samitu u Briselu 14. juna razgovaraju o odnosima sa Rusijom i Kinom, povlačenju trupa iz Avganistana i budućnosti Alijanse.

Sastanak u sedištu NATO u Briselu će biti prilika za Bajdena da obnovi odnose sa liderima iz Evrope i Kanade licem u lice, koji su postali zategnuti nakon predsedničkog mandata Donalda Trampa, ocenjuje AP.

„Ovo je jedinstvena prilika da ponovo postavimo NATO kao trajnu, čvrstu vezu između Evrope i Severne Amerike“, rekao je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da će sastanak da se fokusira na „bezbednosne izazove današnjice i sutrašnjice – ruske agresivne akcije, pretnju terorizmom, sajbernapade, nove i opasne tehnologije, bezbednot usled klimatskih promena i jačanje Kine“.

Sastanak će se održati u vreme kada će NATO trupe početi da napuštaju Avganistan, što je najveća i najizazovnija operacija alijanse ikada, sa ciljem da se ne ponovi nikada teroristički napad u Njujorku, koji se dogodio 11. septembra 2001.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.