U trendu

Bajden u Kijevu, obećao dodatnih pola milijarde američke pomoći Ukrajini

KIJEV/MOSKVA – Predsednik SAD Džozef Bajden doputovao je danas u nenajavljenu posetu Kijevu, gde je obećao dodatnih pola milijarde dolara američke pomoći Ukrajini, tokom sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

„Godinu dana kasnije, Kijev opstaje. I Ukrajina opstaje. Demokratija opstaje“, rekao je Bajden tokom sastanka sa Zelenskim, koji je održan uoči godišnjice od početka ruskog napada na Ukrajinu, prenosi AP.

Zelenski je Bajdenu rekao da je njegova poseta „izuzetno važan znak podrške svim Ukrajincima“, preneo je Rojters.

Širom ukrajinske prestonice danas su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost, a za sada nema izveštaja o ruskim raketnim ili vazdušnim napadima.

JEDAN CIVIL JE POGINUO, a jedan je povređen u ukrajinskom granatiranju Belgorodske oblasti u Rusiji, izjavio je danas regionalni načelnik Vjačeslav Gladkov.

Gladkov je na Telegramu napisao da su ukrajinske oružane snage granatirale selo Nova Tavolžanka u Belgorodskoj oblasti, a da je u napadu jedna žena poginula, dok je povređeni muškarac prevezen u Centralnu regionalnu bolnicu, preneo je TAS S.
U ukrajinskom granatiranju sela Nova Tavolžanka u nedelju je ubijena 12-godišnja devojčica.

DVE OSOBE su povređene u ruskom granatiranju civilne infrastrukture u brojnim oblastima Dnjepropetrovske oblasti, objavio je danas Si-En-En (CNN).

Predsednik saveta Dnjepropetrovske oblasti Nikola Lukašuk napisao je na Telegramu da su u nedelju ruske snage izvele četiri napada na civilnu infrastrukturu i da je oštećeno nekoliko stambenih zgrada, gasovod i elektromreža.

LIDER ČEČENIJE Ramzan Kadirov izjavio je danas da su borci jedinice komandosa Ahmat, zajedno sa bataljonom Drugog armijskog korpusa narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike, zauzeli stratešku visinsku tačku u predgrađu naselja Belogorovka, u LNR.

Kadirov je rekao da su se dugo vodile žestoke borbe za kontrolu te strateške visinske tačke i da su ruske snage zauzele i prilaz pruzi koja vodi ka Seversku, preneo je TAS S.

Kadirov je napisao na Telegramu da se Kirgiz Musihanov, koji se vratio iz ukrajinskog zarobljeništva, ponovo pridružio jedinici komandosa Ahmat i da je sada komandir čete za specijalne operacije.

OTPOR UKRAJINSKE VOJSKE u okolini Bahmuta je uporan, a na liniji fronta Kijev uglavnom angažuje novopozvane snage, rekao je danas vojno-politički ekspert Jan Gagin, savetnik lidera samoproglašene Donjecke Narodne Republike.
Gagin je za TAS S istakao da su u poslednje vreme čak i artiljerijski napadi na Donjeck manje intenzivni nego ranije jer, kako je naveo, ukrajinskoj vojsci nedostaje municije, jer su ruske snage uništile veliku količinu artiljerije, uključujući američke haubice M777 i MLRS.

ZEMLJE NATO-a predale su Ukrajini od decembra 2021. godine više od 1.100 sistema protivvazdušne odbrane, 440 tenkova i 1.510 oklopnih transportera i 655 artiljerijskih sistema, saopštila je danas pres-služba ruske Spoljnoobaveštajne službe (SVR).
Pored toga, kijevski režim je od NATO-a dobio 9.800 raketa za višecevne raketne sisteme, 609.000 protivtenkovskih metaka i 1,206 miliona granata, navela je SVR, ističući da su većinu vojne opreme koju je isporučio Zapad uništile ruske trupe, preneo je TAS S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.