U trendu

Bajden: U Tulsi se desio jedan od najvećih masakra u SAD

TULSA – Džo Bajden je postao prvi američki predsednik koji je posetio mesto masakra stotina Afroamerikanaca koje je u Tulsi, u državi Oklahoma, pre 100 godina ubila belačka rulja, i učestvovao u obeležavanju jednog od najgorih poglavlja u istoriji rasnog nasilja u SAD.

Bajden je poručio je da je „došao da popuni prostor tišine“ o jednom od najmračnijih i dugo prećutkivanih trenutaka rasnog nasilja.

„Neke nepravde su tako stravične, tako ozbiljne, da ne mogu da se zakopaju, bez obzira koliko se ljudi trudili. Samo istina donosi isceljenje. To nije bila pobuna. To je bio masakr, među najgorima u našoj istoriji. Međutim, nije bio jedini“, izjavio je Bajden, a preneo Glas Amerike.

U Tulsi je nastao pakao u pravom smislu te reči, dodao je predsednik SAD.

„Samo zato što istorija ćuti, ne znači da se nije dogodila. Nacija mora da se suoči sa grehom poricanja koji je sledio. Ne možemo da samo izaberemo šta želimo da znamo, a ne ono što treba da znamo. Došao sam ovde da pomognem da se popuni taj prostor tišine jer se rane produbljuju u tišini“, ocenio je Bajden.

Bajden je na 100. godišnjicu masakra održao minut čutanja posle sastanka sa troje preživelih – Viola Flečer, Hjuz van Elis i Lesi Beningfild imaju između 101 i 107. godina.

Prvi čovek Bele kuće je objavio korake kojima treba da se smanji jaz u prihodima i bogatstvu između belaca i pripadnika drugih rasa.

Njegova administracija planira da investira desetine milijardi dolara u siromašne zajednice, sklapa više ugovora sa preduzećima čiji su vlasnici pripadnici manjina, i da ukine dva pravila iz Trampove ere kojima je smanjena ravnopravnost u dobijanju stambenih kredita i drugim stambenim pitanjima.

Međutim, Bajden nije odgovorio na pitanje novinara o tome da li bi trebalo da bude upućeno zvanično predsedničko izvinjenje zbog masakra, dodaje Glas Amerike.

Proteklih godina, američka javnost se sve više upoznaje sa ubistvima u Tulsi 31. maja i 1. juna 1921. godina o kojima se decenijama nije učilo na časovima istorije, niti se izveštavalo u lokalnim novinama.

Beli stanovnici tog grada su ubili, kako se procenjuje, 300 Afroamerikanaca i zapalili i opljačkali domove i biznise u tada prosperitetnoj afroameričkoj zajednici Grinvud, poznatoj kao „Crni Volstrit“, nakon što je Afroamerikanac (19) optužen za napad na belkinju (17), što nikada nije dokazano.

„I dalje vidim kako pucaju u crnce. Crna tela leže na ulici. Još osećam dim i vidim vatru. I dalje vidim kako spaljuju radnje crnaca. Još čujem avione kako lete iznad njih. Čujem vriske. Svakodnevno proživljavam masakr. Naša zemlja će možda zaboraviti ovaj istorijski događaj, ali ja ne mogu“, nedavno je ispričala žena koja je preživela zločin u Tulsi, Viola Flečer.

Hiljade su bile primorane da jedno vreme provedu u logorima koje je nadzirala Nacionalna garda.

Osiguravajuće kompanije nisu nadoknadile pričinjenu štetu i niko nije optužen za napade.

Troje preživelih je prošle godine podnelo tužbu za odštetu tvrdeći da su grad Tulsa, istoimeni okrug u saveznoj državi Oklahoma i Privredna komora Tulse odgovorni za ono što se dogodilo.

Ostaju otvorena pitanja da li i u kojem iznosu treba platiti odštetu preživelima i njihovim potomcima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar