U trendu

Bajden: Ubijen vodja Al Kaide, operacija donela pravdu

Predsednik SAD Džozef Bajden saopštio je kasno sinoć da je vodja Al Kaide Ajman al Zavahri ubijen u napadu američke bespilotne letelice u Kabulu.

On je izjavio da je ta operacija donela pravdu i da se nada da je ona „još jedna mera kojom se odužuje“ porodicama žrtva napada na SAD 11. septembra 2001.

Bajden je rekao da su američki obaveštajni zvaničnici pratili al-Zavahrija do kuće u centru Kabula gde se krio sa porodicom u operaciji koju je odobrio prošle nedelje i koja je izvedena u nedelju.

Al-Zavahri i poznatiji Osama bin Laden su planirali napade na tržne centre u SAD 11. septembra. Bin Laden je ubijen u Pakistanu 2. maja 2011. godine, nakon skoro deset godina potrage.

„Al-Zavahri više nikada neće dozvoliti da Avganistan postane bezbedno utočište teroristima. Ovog terorističkog vodje više nema“, rekao je Bajden.

Operacija je značajna kontrateroristička pobeda za Bajdenovu administraciju samo 11 meseci nakon što su američke trupe napustile tu državu posle dvodecenijskog rata.

Prema neimenovanim izvorima, operaciju je izvela CIA, ali ni Bajden ni ta obaveštajna organizacija nisu potvrdili te navode.

Al-Zavahrijeva smrt eliminiše ličnost koja je više od bilo koga oblikovala Al Kaidu, prvo kao Bin Ladenov zamenik od 1998. godine, a zatim kao njegov naslednik, ocenjuje Asošiejted pres.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar